Vargas Llosa es dona de baixa del PEN

23.01.2019

L’escriptor Mario Vargas Llosa ha deixat aquest dimarts l’organització d’escriptors PEN Internacional, de la que n’era fins ara president emèrit, pel suport a la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, segons ha confirmat a l’ACN el PEN Català. El PEN Català veu “exagerades” les crítiques de l’escriptor peruà a l’entitat.

Mario Vargas Llosa

En una compareixença aquest dilluns, l’organització denunciava els càrrecs “desproporcionats” de sedició i rebel·lió contra els dos líders de la societat civil. Com a resposta, Vargas Llosa va fer un article on qualificava el PEN Català com un “òrgan militant independentista”. “No em sembla només exagerat sinó que diu qüestions que em van molestar”, ha dit a l’ACN la presidenta del PEN Català, Àngels Gregori. “Em sap greu que un escriptor de la seva alçada deixi una entitat internacional com és el PEN. Nosaltres ens hem remés als nostres principis”, ha assegurat.

Vargas Llosa, que va ser president del PEN Internacional entre els anys 1977 i 1980, va escriure un article a ‘El País’ aquest diumenge acusant l’entitat d’actuar com a “caixa de ressonància de les mentides dels separatistes catalans”. “Agafem sensibilitats polítiques molt diferents. Jo sóc la primera presidenta del PEN Català que sóc valenciana”, ha exemplificat Gregori.

Amb el comunicat expressat aquest dilluns, en el qual demanaven la llibertat “immediata” de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ha remarcat que es “remeten a la carta fundacional del PEN” en defensa de la llibertat d’expressió, i ha assegurat que “no és una posició política”. “Fa mesos ja havíem publicat un informe sobre la llibertat d’expressió a l’estat espanyol”, ha dit Gregori, que ha recordat que la iniciativa compta amb l’aval del PEN Internacional i “no és només cosa del PEN Català”.

Al seu parer, el fet que l’escriptor peruà hagi pres aquesta decisió “fa denotar una certa decadència del personatge”. “És una persona que havia estat president del PEN i diu que havia ajudat a reformular el PEN Català, i no és veritat”, ha lamentat.

Gregori ha assegurat que és l’únic cas que s’ha posicionat en contra del comunicat, i diu que “no li preocupa” la resposta de Vargas Llosa. “Sí que vaig pensar que el dia següent ens prestarien més atenció al comunicat”, ha reconegut Gregori sobre la polèmica. “Em sap greu que un escriptor de la seva alçada deixi el PEN, ell que va ser president, però em sabria més greu que un soci català deixés el PEN pel comunicat que vam treure ahir”, ha remarcat Gregori.