Vandalisme poètic

12.11.2014

Aquest cap de setmana Barcelona s’ha despertat a cop de càpsules de poesia. I no en un teatre, recital, llibreria o esdeveniment a l’ús. Aquest cap de setmana, la poesia és al carrer. Concretament, als nostres peus. Passejant pel barri de Sant Antoni, si, en lloc de mirar el semàfor, o el mòbil (lladre dels breus moments de descobriments de petits tresors), un es fixa en el pas de zebra, podrà descobrir missatges poètics que clamen des de la vorera. Frases curtes, enginyoses, jocs de paraules, petites píndoles en vers que inevitablement arrenquen somriures.

“La gravetat de la llei és quan no t’atrau cap a mi” Poesia als carrers | Foto: Agnès Bes

“La gravetat de la llei és quan no t’atrau cap a mi” Poesia als carrers | Foto: Agnès Bes

Entre moltes altres que us convidem a descobrir…

Els culpables d’aquesta acció de vandalisme poètic són el col·lectiu artístic madrileny BoaMistura, que ja varen omplir els carrers de Madrid fa unes setmanes amb frases als passos de vianants, provocant així la delícia i la sorpresa dels seus habitants i omplint les xarxes socials d’imatges de les frases escrites a terra. Un acte d’amor a la seva ciutat, que han portat també a Barcelona, i qui sap si pensen realitzar també a altres ciutats…

Els BoaMistura, que es caracteritzen per haver dut a terme projectes que barregen l’streetart amb la responsabilitat social, cada vegada sonen més a l’escena artística internacional. En els darrers anys han creat projectes des de Brasil fins a Berlin, passant per Panamà, Mallorca, Belgrad, Madrid, París, Sud-àfrica o Algèria entre molts altres llocs. Treballen amb la tipografia, l’espai i el color, jugant amb la percepció i donant sempre un pes específic a la paraula. El seu missatge és senzill, directe; positiu alhora que crític i demostra la importància de poder intervenir en l’espai públic, de l’art com a eina per incidir en la societat. Han transformat barris, omplint-los de cromatisme, treballant colze a colze amb els adolescents marginals. Han omplert murs amb missatges a favor dels drets humans, de la tolerància, dels valors universals per un món millor. Han ideat una manera de canviar l’humor de les persones, tan simple i tan gran com regalar versos als carrers d’una ciutat.

Podeu trobar tots els seus projectes aquí