Valls homenatja Robert Gerhard

Robert Gerhard va ser l’introductor del dodecafonisme a Catalunya i l’Estat Espanyol donada la seva relació amb Schönberg

Aina Vega i Rofes

Aina Vega i Rofes

Coordinadora de Cast@fiore

El festival Nits de Clàssics de Valls ret homenatge al seu ciutadà més il·lustre, el compositor Robert Gerhard, entre el 20 i el 27 de setembre, amb Edmon Colomer com a mestre de cerimònies.

Robert Gerhard

Robert Gerhard (Valls, 1896-Cambridge, 1970) va ser l’introductor del dodecafonisme a Catalunya i l’Estat Espanyol donada la seva relació amb Arnold Schönberg (Viena, 1874-Los Angeles, 1951), que va ser el seu mestre. De fet, Gerhard va ser l’artífex que va desencadenar que Schönberg passés l’hivern de 1931-32 a Barcelona, quan la seva salut estava delicada a causa de l’asma. En aquesta estada a la capital catalana, a la Baixada de Briz, el compositor austríac va engendrar dos dels seus grans projectes vitals: el segon acte del Moses und Aron i la seva filla Nuria, primera amb el matrimoni amb Gertrud.

Des de fa 13 anys, els Amics de la Música de Valls organitzen un festival on la figura de Gerhard hi és molt present. Preparant el 50è aniversari de la mort del compositor vallès, que tindrà lloc l’any 2020, el festival Nits de Clàssics rep l’aval del mestre Edmon Colomer, tot un especialista i estudiós de Gerhard, per programar una sèrie d’activitats al voltant de la seva figura. El president de l’Associació d’Amics de la Música de Valls manifestava que Gerhard “hauria de deixar de ser un geni encara estrany als ulls de la societat, de la seva ciutat i el seu país, i començar a esdevenir veí genial de Valls, conegut arreu del món”.

Dues de les tres propostes dedicades a Robert Gerhard se situen just a l’inici de la temporada 2018/19, els dies 20 i 27 de setembre, al Teatre Principal de Valls. En el primer hi actuen Gabrielle Deakin, Pol Berlinches i Anna Crexells per interpretar un trio per a violoncel, violí i piano i una sonata per a violoncel i piano. El concert del dia 27 s’espera que sigui molt especial per la interpretació del Concert per a piano i orquestra de cordes per part de Camerata Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú i la pianista Laura Farré. Tot, dirigit per Edmon Colomer, que vaticina molt bons resultats per aquest esdeveniment. Per tal de treballar en el desenvolupament de públics, es farà una sessió prèvia al concert el dia anterior en què es donaran les principals claus interpretatives de l’obra que, segons Colome “s’ha d’escoltar en viu per copsar tota la seva magnitud, amb els matisos de temes populars i les seves variacions que s’incardinen dins la partitura”.

El 2020 també se celebra el naixement de Beethoven i, segons Colomer, “és inevitable relacionar tots dos personatges perquè es complementen i se superposen”. Amb aquest horitzó, s’està pensant en articular un programa on encabir-hi tots dos compositors per tal de fer un diàleg fructífer en concert.

El festival inclou també concerts de l’Orquestra Camera Musicae, l’Orquestra del Reial Cercle Artístic de Barcelona i l’Orquestra Barroca Catalana, a banda de cultivar el gènere cambrístic i tres concerts monogràfics dedicats a Schubert, Brahms i Mozart.

A més, també hi ha espai per als premiats en diversos concursos que garanteixen qualitat a l’espectacle. És el cas de la violinista Maria del Mar Jurado, una jove promesa guanyadora del concurs estatal Intercentros Melómano, o el Duo DeLis amb Irma Bau (violoncel) i Irina Veselova (piano) del Concurs Internacional Paper de Música, i el Concurs Francesc Viñas presenta la joveníssima però de veu sòlida i desenvolupada Serena Sáenz (soprano), guanyadora de l’edició del 2017.

L’Institut d’Estudis Vallencs (IEV) s’afegeix aquesta temporada a la programació de Nits de Clàssics amb la inauguració de l’Espai Gerhard a la seu d’aquesta entitat cultural. En aquesta sala es podrà consultar tot el fons bibliogràfic que els hereus de Robert Gerhard hi van dipositar. Amb aquest nou espai es vol fer més accessible la consulta de tota la documentació que custodia el fons.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació