Vall-de-roures acull els Premis Serret de Literatura Rural

31.08.2014

El dissabte 30 d’agost a les vuit del vespre es van lliurar els Premis Serret de Literatura Rural a Vall-de-roures, una iniciativa cultural que forma part de les activitats que aquesta setmana es duen a terme al Matarranya, la Terra Alta i Morella.

Carles Duarte i Octavi Serret

Carles Duarte, de la Fundació Carulla, i Octavi Serret en l'acte de lliurament dels premis

Es tracta d’uns premis instituïts per la llibreria Serret, amb la col·laboració de la Fundació Lluís Carulla, a través del Museu de la Vida Rural i Editorial Barcino, i destinats a promoure la creació literària relacionada amb el territori. També hi col·laboren entitats com #3Territoris, Editorial Juventud, PRAMES Editorial,Gara d’Edizions i la Masia de Roures.

Les obres premiades són de narrativa i assaig en català, aragonès i castellà, a més d’un quart premi reservat a un àlbum il·lustrat infantil que també pot ser escrit en anglès. En total, la dotació de les quatre categories premiades és de 5.000 euros en concepte de drets d’autor, i es reparteixen de la manera següent: 1.500 euros per a l’obra guanyadora en la categoria de llengua catalana, 1.500 euros per a l’obra premiada en la categoria de llengua castellana, 500 euros per al guardó reservat a la categoria aragonesa i, finalment, 1.500 per a l’àlbum infantil guanyador.

Els guanyadors dels premis d’aquesta primera edició són Francesc Roma i Casanovas amb Estudis sobre patrimoni existencial a la Catalunya rural, obra que serà publicada per l’Editorial Barcino, Alicia Estopiñá Amela amb la novel·la escrita en castellà Bajo el mantel, i Luis Grañena i Sarah Jane Tolle per l’àlbum infantil il·lustrat The singing cat. Malauradament el premi en llengua aragonesa s’ha hagut de declarar desert perquè les obres presentades no s’adequaven als paràmetres del premi. Finalment, el jurat del premi en castellà ha fet una menció especial al treball Masías del Matarraña, de Veronika Schmidt i Monique van Rossum i n’ha recomanat la publicació.

L’acte d’entrega anirà a càrrec d’Ana Santos Aramburu, directora de la Biblioteca Nacional d’Espanya. Carlos Boné, alcalde de Vall-de-roures, Francisco Esteve, president de la comarca del Matarranya, Carles Luz, president de la comarca de Terra Alta, i Rhamsés Ripolés, alcalde de Morella, lliuraran els premis als guanyadors, que, a part de rebre la dotació econòmica, també rebran l’obra guanyadora del I Certamen d’Art3 Territoris.

El jurat del premi ha valorat especialment les obres que s’han centrat en el món rural d’avui, especialment, en el seu territori, en el seu paisatge i la seva gent, però que, a més, incideixen en la manera com el món agrari conviu amb els reptes que les societats contemporànies es plantegen per al nou mil·lenni.

Podeu consultar més informació sobre els premis en aquest enllaç