Valer Gisbert retorna a l’Ebre i a la Batalla

23.05.2018

La Fira Litterarum de Móra d’Ebre acull creadors d’arreu dels Països Catalans. Diversitat territorial marca de la casa. De l’edició que avui comença, el menorquí Guiem Soldevila, el valencià Tomàs de los Santos o el solsoní Roger Mas en són alguns exemples. Ells i la resta d’artistes programats honraran els escriptors que les seves terres d’origen han donat (també ho faran amb altres literats no paisans que els han inspirat). El Litterarum, però, també és un aparador d’or per als artistes locals. L’escriptor Valer Gisbert és un d’aquests artistes. Aquest dissabte estrena la segona part de Vestigis 2.0.

Valer Gisbert. | Foto: Anna Zaera.

Gisbert (Aldover, 1978) és un vell conegut de Litterarum. El 2014 va debutar a la fira amb Empremtes, un espectacle de dansa i teatre a partir de textos de Camí de Sirga de Jesús Moncada. Pioner, Gisbert va fer que l’escenari d’Empremtes fos un llaüt situat enmig del riu: per als morencs, l’Ebre ocupa una centralitat insubstituïble. En edicions següents, l’escriptor va presentar Vestigis, Casa de la Memòria i Les passions de la menestrala (espectacle basat en el llibre homònim de Francesca Aliern). En total, són sis les propostes que l’escriptor ha presentat a Móra d’Ebre. En aquest Litterarum arriba la setena.

Vestigis 2.0 és una proposta teatral dividida en dues parts i fonamentada (com ja ho era el primer Vestigis) en el llibre 115 dies a l’Ebre. El sacrifici d’una lleva (Ara Llibres) d’Assumpta Montellà. De fet, la peça esdevé un homenatges als morts i ferits de la batalla de l’Ebre, ara que se’n celebren els vuitanta anys. La primera part (Foradada Corbera) va representar-se aquest dissabte passat a l’església de Sant Pere del poble vell de Corbera d’Ebre. Va ser un primer acte ambientat entre el 1938 i el 1978. “L’Aurora, una noia amb el pare desaparegut, vol conèixer les seves arrels i s’acosta a Corbera, on sap que hi viu un senyor amb documents que la poden ajudar”, resumeix Gisbert.

La segona part, la que es podrà veure dissabte vinent als molls de Móra, ens situa a l’any 1978 i és un repàs de diferents testimonis d’aquella batalla. “A través dels testimonis he construït algunes històries personals, emocions, històries més mínimes”. La protagonista continua sent l’Aurora, que és qui s’apropa al riu: “Acabarà d’unir les peces sobre la seva vida. De fet, és un recorregut de vida”. Si Vestigis era un espectacle itinerant, aquesta nova cua “són dues obres en espai fix”. Aquesta segona part du el títol de Passarel·les sobre l’Ebre.

L’espectacle, una coproducció de l’Associació del Poble Vell de Corbera i la fira, inclou poemes i cançons “recollits o creats expressament” per a l’ocasió. Al Vestigis original, Gisbert va donar cabuda al poeta egipci en llengua grega Kavafis (amb poemes com Termòpiles o Recorda, cos) i Teresa Rebull: “Quan estava documentant-me per al primer Vestigis, vaig descobrir la Teresa Rebull. Sempre que puc, la incloc. És una personalitat potent, magnífic; la gran musa d’aquests dos espectacles”. Un dia viuré o Dona d’aigua han estat algunes de les cançons escollides. A Passarel·les sobre l’Ebre, Gisbert ha optat per les creacions pròpies: “Els títols de les dues parts estan extrets de dos poemes creats per a l’ocasió”. Gisbert també ha estat partidari de la combinació de diferents disciplines: dansa, interpretació i cant. “Més disciplines, més canals per entrar al públic”. Un públic que es reunirà dissabte al moll de Móra d’Ebre, al Litterarum.