V Jornades poncianes al MNAC

20.10.2014

Els dies 21 i 22 d’octubre, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), se celebraran les V Jornades Poncianes, que arriben a un punt culminant en els seus objectius per difondre la figura i l’obra de l’artista plàstic Joan Ponç, el més jove del grup Dau al Set. Els múltiples actes que es duran a terme en aquestes dues sessions dividides en dos dies coincideixen amb la recent inauguració de la nova col·lecció d’art modern del MNAC, i també amb la seva obertura a la recerca de nous públics.

Joan Ponç

Aquest dimarts 21, a les 18:30, Xavier Corberó (escultor i amic del pintor) i Arnau Puig (filòsof i crític d’art) presentaran el volum de referència absoluta, Ponç abans de Ponç, a cura de Pilar Parcerisas, que ha compilat de manera exhaustiva els escrits crítics a l’obra i a la figura de Joan Ponç apareguts en premsa, catàlegs d’exposicions i publicacions diverses. Ponç abans de Ponç s’erigeix com una biblioteca estable de textos primordials a cura d’autors de la importància d’Alexandre Cirici, José Corredor-Matheos, Antoni Tàpies o Baltasar Porcel. També s’hi reprodueixen íntegrament les obres conjuntes que va realitzar amb les col·laboracions de Joan Fuster, Joan Brossa o J. V. Foix. Després de la presentació de Ponç abans de Ponç, es recitaran fragments del llibre d’homenatge dedicat a l’obra pictòrica ponciana Cabra, amb els treballs de creadors com Antoni Marí, Enric Casasses, Joan Bufill, Vicenç Altaió o Carme Miquel. El llibre dedicat a Cabra arriba amb la cerimònia de cessió que farà, després de les lectures, l’Associació Joan Ponç de l’obra del mateix nom i que ve del fons de la néta del pintor, Sarah Pons. Per tant. Cabra passarà al fons permanent del museu i es podrà veure, al costat de set quadres més de Ponç. L’acte serà presidit pel Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i comptarà amb la presència de Pepe Serra, director del MNAC, i Jordi Carulla-Ruiz, president de l’Associació Joan Ponç.

I aquest dimecres 22, també a les 18:30, se celebrarà una trobada entre traductors que estan en connexió amb l’univers poncià. Joaquim Sala-Sanahuja, D. Sam Abrams, Carles Hac Mor i Gabriel Ventura intervindran en una taula rodona moderada per Jaume C. Pons Alorda. Cal dir que durant els darrers mesos, l’editorial Edicions Poncianes, que ha dut a terme una tasca ingent per fer arribar en paper i en exposicions el llegat del pintor però també altres propostes poètiques i artesanals, ha anat editant una sèrie de pòsters de gran format que compten en seleccions de poemes traduïts d’autors com Samuel Beckett, Pier Paolo Pasolini, Marguerite Duras, Stéphane Mallarmé, Guillaume Apollinaire o Joan Vinyoli a cura de Jordi Llavina, Arnau Pons, Francesc Gelonch, Blancallum Vidal o Marc Rovira, entre d’altres. Aquesta col·lecció es titula Bèsties, i molta aviat comptarà amb noves obres de Gertrude Stein, Antonin Artaud, Allen Ginsberg, Arthur Cravan, Arthur Rimbaud, Blai Bonet o Màrius Sampere. Aquesta taula rodona serà el lloc idoni on poder discutir, o no, si el traductor és també un creador.

Per tant, aquestes dues Jornades Poncianes seran l’oportunitat perfecta per tornar a establir sinergies amb un dels universos creatius més extraordinaris que ha donat l’art català en els darrers anys, una obra que avui en dia encara segueix reverberant amb la mateixa intensitat gràcies a la tasca ingent de l’Associació Joan Ponç per seguir-la expandint més enllà dels seus horitzons originals, enguany que arribem a l’aniversari dels trenta anys de la mort de l’artista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris