Uns premis d’altura

10.11.2018

Avui i demà se celebra al Recinte Firal del Sucre de Vic la Fira del Llibre de Muntanya amb activitats esportives i literàries. Aquest migdia s’ha concedit el Premi Editorial del Llibre de Muntanya en les seves diferents modalitats a les novetats més interessants d’enguany.

Oscar Cadiach al Nanga Parbat (8.125m)

Els 14 vuitmils d’Òscar Cadiach i Puig, de Francesc Joan i Matas (Cossetània) ha guanyat el premi Jacint Verdaguer al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, tradicions i narrativa de muntanya, en llengua catalana.

Amb aquest premi el jurat vol fer un doble reconeixement: per unabanda posar en relleu la trajectòria alpinística d’Òscar Cadiach, que ha aconseguit un gran repte personal i ha situat l’alpinisme català en el pòdium dels grans a escala internacional havent culminat tots els 8000 de la terra sense oxigen addicional. L’altra a l’editorial Cossetània, que ha esdevingut des de l’any 1996 l’editorial que també ha coronat tots els cims més alts en l’edició de llibres de temàtica excursionista. “Si l’Òscar ha petjat totes les grans muntanyes, l’editorial ens ha creat una muntanya de títols que ja arriben als 240! El llibre és atractiu en el seu format, redacció i fotografia i posa a l’abast de tothom els mèrits alpinístics de tota una vida de l’Òscar Cadiach situant-lo com el més gran alpinista català en actiu”, diu el comunicat del jurat.

El jurat ha optat per donar un accèssit a la jove Editorial Tushita, dirigida per Enric Soler Raspall, que enguany ha publicat Roques Glaceres i Cims, d’Emili Civís, un dels pioners catalans de l’escalada, en l’àmbit extraeuropeu. És sens dubte un llibre important per a la història de l’excursionisme català, ja que l’autor ens ofereix la possibilitat de conèixer de primera mà les ascensions i aventures que va emprendre, juntament amb els seus companys. Tushita també ha tingut l’encert de publicar Tocant el buit, de Joe Simpson, un llibre commovedor sobre l’amistat a la muntanya.

Berguedà vertical, del Col·lectiu d’equipadors del Berguedà (Autopublicació) ha guanyat el Premi Arthur Osona a la millor guia de muntanya, manual o obra de caràcter tècnic, geogràfic o conservacionista, en llengua catalana. El jurat no ho ha tingut fàcil a l’hora de triar entre les novetats d’engany, ja que Francesc Roma, Alfons Brosel, Xavier Martorell i l’Albert i l’Òscar Masó han tret també títols meritoris. Finalment s’ha decantat per aquesta obra col·lectiva que actualitza la bibliografia d’escalada de la comarca del Berguedà -sempre en evolució- aplegant-hi tots els sectors amb un molt bon treball de camp. “N’han fet una edició acurada i ben travada en el seu conjunt, tant pel que fa a la maquetació, el contingut, els dibuixos del rocam que hostatgen al voltant de 1700 vies, com de la fotografia”. El jurat ha fet un agraïment explícit a aquest equip, que s’ha sabut coordinar i crear sinèrgies entre els veterans i els novells de l’escalada al Berguedà, que després de dos anys d’intens i rigorós treball culminat “l’edició d’aquesta guia tan suggeridora i ben feta”.

Manel Figuera ha fet una aportació cabdal al mapa del Puigpedrós | © Anna Porta Abella

El Premi Juli Soler al millor mapa excursionista, ha estat una vegada més per a l’editorial Alpina, pel mapa del Puigpedrós. El jurat ha valorat l’edició de mapes a escales petites per part de les editorials. Editorial Alpina havia tret des de l’any 1985 10 edicions del mapa-guia de la Cerdanya a escala 1:50.000 que cobria tota la comarca. Valora ara aquesta aposta per oferir escales més adequades a la pràctica excursionista i presentar-nos ara un altre retall d’aquesta comarca a 1:25.000. “Alhora destaquem la millora continuada d’aquesta editorial en l’execució de la seva cartografia amb una voluntat d’excel·lir que tots agraïm”, diu el comunicat del jurat. El treball de camp l’ha dut a terme en Manel Figuera (llegiu entrevista aquí) establert a Bellver de Cerdanya, segurament el millor coneixedor d’aquesta zona amb més de 25 títols de guies excursionistes -sense comptar-hi els mapes-, la majoria de les quals ubicades en aquesta àrea pirinenca i entorns. “Els tres elements que ens han fet optar per aquest mapa doncs han estat l’any nivell editorial en l’execució de mapes de l’editorial Alpina, l’aposta per escales més reduïdes i la tasca d’en Manel Figuera en el treball de camp” ha conclòs el jurat.

Finalment Libros de cima, d’Òscar Masó Garcia (Desnivel) ha obtingut el Premi Collsacabra al millor llibre de muntanya en llengua no catalana. “Amb Libros de cimas tenim l’oportunitat de premiar a l’Òscar Masó i Garcia i de retop al seu germà Albert per les seves aportacions a la bibliografia de muntanya que sempre es distingeixen pel nivell d’autoexigència en el mètode de treball”, diu el jurat. Amb aquest títol Masó fa una aportació a l’alpinisme internacional i surt del seu espai de confort tan ben perimetrat fins ara entre els conglomerats prelitorals (Montserrat-Sant Llorenç del Munt). “Aquí el radi d’estudi abraça els quatre continents i posa en valor els menuts llibres de registres que ens han permès traçar bona part de la història de la descoberta i conquesta dels cims”, conclou el jurat, que també ha decidit concedir un accèsit en aquesta categoria a Pirineos Montañas sublimes, Santiago Yaniz (Editorial Yaniz).

El jurat del 4a edició Premi Editorial del Llibre de Muntanya, format per: Raimon Quera de la llibreria Quera de Barcelona; Xevi Cortacans, de la llibreria Muntanya de Llibres de Vic; Miquel Ylla, escriptor, col·leccionista i alpinista; David Vilaseca, escriptor i alpinista, David Torres, de la llibreria Altaïr de Barcelona, i Joan Escalè, alpinista, docent i crític literari. El Premi Editorial del Llibre de Muntanya en les seves diferents modalitats pretén reconèixer la tasca dels autors i de les editorials per a promocionar i divulgar la cultura, els esports i el patrimoni, tant natural com arquitectònic de l’entorn de la muntanya.