Unlearning Barcelona

8.11.2018

Per primer any, a nivell europeu i mundial, l’Instituto Italiano di Cultura presenta el Festival Unlearning Barcelona, un festival que pretén apropar la ciutat i els participants a l’art contemporani. Del 7 al 10 de novembre diversos espais privats de la ciutat de Barcelona acolliran un seguit d’activitats conduïdes per 17 artistes que formen part de fins a 8 col·lectius diferents.

ALAGroup – L’edifici infinit – projecte part del festival Seminaria Sogninterra, Maranolo

Amb aquest festival innovatiu, Angelo Gioè, director de l’Institut Italià de Cultura, pretén apropar l’art a la ciutadania i iniciar un primer contacte amb l’art contemporani a través de diferents performances tant obertes a tot el públic com tancades a diferents escoles de Barcelona, com l’escola Montserrat.

Maria Rosa Sossai, la comissaria del festival, explica que el nom parteix del terme introduït per la filòsofa i activista Gayatri Spivak, unlearning, és a dir, desaprendre, i el festival pretén acostar aquest concepte postcolonialista a l’àrea pedagògica a través de l’art participatiu i col·lectiu, i no l’art acabat i passiu al qual estem acostumats.

El lema del festival és “aprendre a desaprendre” i la seva intenció és provocar una experiència humana social i emotiva que sigui l’inici d’una experiència compartida que ha de continuar present al llarg de la nostra vida. Per aconseguir això, els artistes presentaran als participants una nova perspectiva d’entendre el món lligada al procés de buidar-se interiorment, però sense oblidar tot el que ja sabem.

Les activitats, que conviden a la gent a fer una pausa en la seva rutina diària i que, per tant, no són descrites com a interrupcions, són col·laboracions entre artistes italians i artistes locals. En destaquem les següents:

Una sedia per guardarsi de Baubaus

Dijous 8 de novembre de 11.00 a 15.30h al supermercat Keisy

Baubaus introdueix un exercici de confiança que tindrà lloc a un supermercat i es basarà en fer un retrat de la persona que tens el costat, primer mirant-lo en silenci i després dibuixant-lo sense mirar el paper. Un cop recollits tots els retrats, s’uniran per crear unes estovalles que es faran servir en el sopar d’aquella mateixa nit.

Split Ends de Drifters

Dijous 8 de novembre de 16.30 a 18.30h a La Place

El col·lectiu Drifters, format per Chatelain i Miorandi, és un duo artístic nascut fa gairebé 5 anys que crea situacions inclusives en els seus projectes participatius. L’exercici que presentarà a Barcelona es basa en la idea de reduir les nostres propietats, és a dir, un voluntari es deixa tallar el cabell, que és considerat com una propietat personal, mentre llegeix un text en el qual es basa l’activitat. Amb això pretenen que la gent s’obri i treballen el tema de la pèrdua.

Split Ends, 2014 – performance inclusiva i en desenvolupament per Drifters (Valentina Miorandi + Sandrine Nicoletta)

Le navi son partite d’ALAGroup

Divendres 9 de novembre de 10 a 14h a la Biblioteca del Instituto Italiano di Cultura

ALAGroup és una plataforma d’art contemporani  que considera el procés d’aprenentatge i ensenyament com un àrea de llibertat creativa. Els artistes d’aquest col·lectiu convidaran al públic a imaginar un món sense Amèrica partint de la pregunta “que hagués passat si Colon no hagués descobert Amèrica?”. A partir d’aquí comença el procés de desaprenentatge que portarà a una reflexió crític de la cultura occidental actual.

Unlearning Palau de Valentina Bonizzi

Dissabte 10 de 10 a 11h al Palau de la Generalitat de Catalunya

Aquesta activitat està dividida en tres sessions, dos de les quals es duran a terme el dissabte al matí. En aquesta primera sessió l’artista guiarà els participants pel Palau de la Generalitat seguint el recorregut normal de les visites, però ho farà de manera peculiar. S’utilitzaran diversos artefactes que canviaran la nostra mirada. La segona sessió, que té lloc a continuació d’aquesta, ens fara reflexionar sobre diversos temes d’importància. L’última sessió la farà servir per treure conclusions de l’experiència.

Imagina un espacio para la comunidad sin líder de Museo Wanderkammer

Dissabte 10 de novembre de 15 a 18h al Caixaforum

Amb la col·laboració de l’Escola Massana i David Ricart, el col·lectiu Museo Wanderkammer presentarà una acció participativa que parteix de la idea d’imaginar com seria el món si fos una utopia col·lectiva sense líders. Els artistes entregaran un fulletó als participants presentant la temàtica i demanant que es preguntin com viurien o que observarien en una societat d’aquestes característiques. L’objectiu és crear un fulletó final que s’anirà produint a mesura que la gent vagi fent propostes.

Museo Wunderkammer, Imagina un espai per a una comunitat sense líder, 2017/18

Podeu consultar el programa i fer la inscripció de les activitats que ho requereixen a la seva pàgina web.