Una trobada entre la paraula i el paisatge

13.04.2016

Aquest diumenge dia 5 de juny es reprèn a la Morera de Montsant el cicle “Poesia als parcs”, un programa poètic promogut per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat i la Institució de les Lletres Catalanes. Quinze recitals poètics, dos actes commemoratius, un homenatge i trenta-sis artistes consumaran la unió entre les lletres i els espais naturals. L’edició d’enguany, l’onzena, dedicarà una atenció especial a Carles Hac Mor, antic coordinador del cicle, que ens va deixar prematurament al mes de gener.

Torna Poesia als Parcs

Torna Poesia als Parcs

El programa s’ha presentat aquest matí al Centre d’Informació del Parc Natural de la Serra de Collserola amb les intervencions d’Isabel Raventós, cap del Servei d’Us Públic, Divulgació i Educació Ambiental del Parc; Ramon Riera, assessor tècnic d’espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona; i Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes. L’objectiu del cicle és promocionar la poesia i fer-la extensible a més gent, donar visibilitat a poetes i músics emergents i potenciar els espais naturals. “Pintar els parcs de contingut”, tal com ho ha definit Laura Borràs.

Aquest any, la poesia tornarà a ser la indiscutible protagonista, però no estarà sola: la música, la dansa i la gastronomia (amb el vi com a element principal) l’acompanyaran sensorialment per configurar recitals i experiències artístiques diverses, tant de dia com de nit. A banda de l’homenatge a Carles Hac Mor, la “Poesia als parcs” també commemorarà l’Any Llull i recordarà la figura de Vicent Andrés Estellés amb un sopar estellesià a Sant Esteve de Palautordera.

La resta d’actes es repartiran entre la Serra de Collserola, la Serralada de Marina, la Serralada Litoral, els Parcs Naturals de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el Montseny i el Montsant, els parcs del Garraf, del Montnegre i el Corredor i del Foix, l’espai natural Guilleries-Savassona, els Parcs Naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i de l’Alt Pirineu, el Geoparc de la Catalunya Central i, fins i tot, els parcs de Geominerario Storico Ambientale della Sardegna i de Porto Conte, a L’Alguer. En tots ells, els organitzadors esperen que s’hi reflecteixi la transversalitat del cicle, que pot tenir relació amb diferents àmbits com la cultura, l’esport, la salut o el turisme.

Sònia Moll.

Sònia Moll.

El cicle arranca aquest dissabte a l’ermita de Sant Pere de Reixac, a Montcada i Reixac, al Parc de la Serralada de Marina, a les sis de la tarda, amb lectures de Ponç Pons, Sònia Moll, Salvador Espriu i Màrius Torres a càrrec de Guiem Soldevila (que també en recitarà de seus) i el contrabaixista Lluís Gener. Laura Borràs ha destacat la voluntat “d’establir un diàleg entre la poesia i la música” i d’apostar per textos d’autors vius (més o menys joves) i, alhora, de clàssics de la nostra tradició, sense cenyir-se estrictament a Barcelona, fent explícita la “diversitat generacional dels Països Catalans”.

El programa finalitzarà diumenge 27 de novembre. Trobareu més informació en aquest enllaç i podreu seguir els recitals poètics a través del seu canal de Youtube.