Una temporada compromesa i molt internacional

17.06.2016

El Teatre Lliure ha presentat la Temporada 2016/2017, amb una satisfacció doble: les bones xifres d’ocupació de la temporada que ara es tanca i la celebració del 40è aniversari del teatre. La programació està plena d’espectacles compromesos, contaminats de realitat, amb una gran presència de companyies internacionals.

Foto de família de la temporada 2016-2017 del Teatre Lliure

Foto de família de la temporada 2016-2017 del Teatre Lliure

 

Les xifres parlen per si soles

Per quarta vegada consecutiva, el Teatre Lliure torna a superar les xifres de l’anterior temporada, assolint les millors dades de tota la història, en espectadors, entrades, percentatge d’ocupació i recaptació. Els espectadors totals de la Temporada 15/16 han estat 127.459 (17.724 més que la temporada anterior), amb un percentatge d’ocupació global del 89% (7 punts per sobre de la temporada anterior). La temporada 2015/2016haurà comptat amb 33 espectacles i 516 funcions.L’espectacle més vist a Montjuïc ha estat El rei Lear, amb 20.014 espectadors i un 99% d’ocupació, i a Gràcia, Ser-ho o no, amb 6.950 espectadors i un 100 % d’ocupació. En total, fins a 20 espectacles han obtingut una ocupació per sobre del 90%, 9 dels quals han assolit el 100% d’ocupació. Els abonaments de la Temporada 2015/2016 també han augmentat fins a un total de 3.038 abonaments (718 més que la temporada passada). Durant la temporada s’han contractat 193 actors i 98 artistes (directors, dramaturgs, il·luminadors, escenògrafs…). Així mateix, s’ha donat feina a 119 persones per a cobrir tasques tècniques i d’atenció al públic.

 

Una temporada pensant en la realitat i els espectadors

Un Lluís Pasqual en certs moments emocionat ha presentat una temporada plena d’espectacles que aporten una mirada incerta i crítica sobre la realitat. “Si al 1976 el Teatre Lliure va fer caure la frontera entre l’escenari i la sala, ara hem de trencar el mur entre el teatre i el carrer”. La realitat s’ha fet massa present i complexa per a ser ignorada, i Pasqual ha confessat que, una mica sense voler-ho, tots els espectacles d’aquesta temporada tenen un perfum del Lliure del 76. Des de la seva creació es va aconseguir que els espectadors es sentissin representats i fessin confiança a la sala, dient simplement “Anem al Lliure”.

El Teatre Lliure presentarà tres espectacles de l'Agrupación Señor Serrano. © Nacho Gómez

El Teatre Lliure presentarà tres espectacles de l’Agrupación Señor Serrano. © Nacho Gómez

El Lliure de Montjuïc encetarà la temporada amb tres espectacles de l’Agrupación Señor Serrano, que del 22 al 25 de setembre representaran Brickman Brando Bubble Boom, A house in Asia i Katastrophe, espectacles que han girat per mig món d’una companyia premiada, entre d’altres amb el premi de la Biennal de Venècia de Teatre. El Teatro Stabile Napoli portarà l’Orestea d’Èsquil, sota la direcció de Luca de Fusco, en un espectacle que, com les tragèdies gregues, unirà la paraula, el cant i la dansa, amb l’afegitó del vídeo. La trilogia es representarà sencera, podent-la veure sencera en dues funcions seguides: primer Agamennone i després Coefore i Eumenidi.

La Kompanyia Lliure serà separada, en aquesta temporada, en dos espectacles: d’octubre a novembre els actors representaran In Memoriam. La quinta del biberó, un espectacle creat i dirigit per Lluís Pasqual a partir del testimoni d’alguns supervivents. De novembre a desembre les noies representaran Revolta de bruixes de Josep Maria Benet i Jornet, el degà de la dramatúrgia catalana contemporània, dirigit per Juan Carlos Martel Bayod. La història de les treballadores de la neteja d’una empresa que es rebelen contra el seu vigilant serà interpretada per les quatre actrius de la Kompanyia Lliure i Chantal Aimée, Àurea Márquez i Xicu Masó.

Els nois de la Kompanyia Lliure faran 'In memoriam. La quinta del biberó'

Els nois de la Kompanyia Lliure faran ‘In memoriam. La quinta del biberó’

El 2 de desembre, dia exacte en què es compliran els 40 anys del Teatre Lliure, s’estrenarà la reposició de Les noces de Fígaro, un dels espectacles més recordats del Teatre Lliure. No es tracta d’un muntatge nou, ha remarcat Lluís Pasqual, sinó de la reposició del muntatge que en va fer Fabià Puigserver el 1989 al Lliure de Gràcia. En aquest cas dirigit pel seu protagonista de llavors, Lluís Homar, i amb un repartiment format per Manel Barceló, Marcel Borràs, Joan Carreras, Oriol Genís i Mónica López, entre d’altres. L’espectacle es representarà durant vuit setmanes al Lliure de Montjuïc, coincidint amb les festes nadalenques.

Sota l’epígraf “Guerra i pau” es veuran al Lliure dos espectacles ja produïts i estrenats per altres companyies, com són Història de Jan Vilanova Claudín, dels Sixto Paz (que es va poder veure aquesta temporada a la Sala Beckett), i Ragazzo, de la Cia. Teatre Tot Terreny, espectacle escrit i dirigit per Lali Álvarez Garriga i amb Oriol Pla com a únic actor (guanyador del Premi de la Crítica 2015 a l’actor revelació i al millor espectacle per a joves, i el Serra d’Or al millor espectacle del 2015). Amb coproducció amb el Temporada Alta, i entre els mesos de gener i febrer es podrà veure Davant la jubilació, de Thomas Bernhard, un text fonamental del dramaturg austríac sobre una família intoxicada pel nazisme. L’espectacle serà dirigit pel director polonès Kristyan Lupa i interpretat per un trio de luxe d’intèrprets catalans: Marta Angelat, Mercè Aránega i Pep Cruz.

La companyia italiana Ricci-Forte presentarà 'Macadamia nut brittle'

La companyia italiana Ricci-Forte presentarà ‘Macadamia nut brittle’

 

El teatre internacional serà present al Lliure amb la presència de dos espectacles dels italians Ricci/Forte: Macadami nut brittle i Still life. El primer és una mena d’snuff movie teatral on els seus protagonistes busquen desesperadament l’amor en un món impossible. I el segon és un espectacle sobre la discriminació i l’assetjament psicològic i identitari, que parla del bullying homòfob i és, al mateix temps, un homenatge per recordar l’adolescent romà, un de tantíssims, que es va suïcidar penjant-se amb el seu mocador rosa. També podrem veure la coreògrafa i ballarina escocesa Claire Cunningham, que amb el seu solo Give me me a reason to live, explora la seva discapacitat motriu en un espectacle inspirat en el pintor holandès El Bosch.

També cal destacar la visita de la companyia britànica Forced Entertainment, que sota la direcció de Tim Etchells presentarà les obres completes de William Shakespeare amb una taula de fusta i diversos elements domèstics (ampolles, gots, medicaments). Un per un, els membres de la companyia expliquen totes les obres del bard anglès en diverses funcions d’una hora de durada i durant sis dies. L’espectacle serà en anglès sense sobretítols, per a poder copsar amb més deteniment la força del llenguatge per veure les obres de Shakespeare. També rebrem la visita de Milo Rau i el seu impactant Five easy pieces, espectacle interpretat per nens sobre la terrible història del pederasta Marc Dutroux.

Forced Entertainment presentarà 'Complete works. Table top Shakespeare' al Teatre Lliure

Forced Entertainment presentarà ‘Complete works. Table top Shakespeare’ al Teatre Lliure

Carme Portaceli dirigirà una adaptació de Jane Eyre, signada per la dramaturga Anna Maria Ricart i protagonitzada per Clara Segura i Ramon Madaula, com a celebració del 200 aniversari del naixement de la novel·lista anglesa Charlotte Brontë. L’actor i director Julio Manrique dirigirà L’ànec salvatge, el drama psicològic de Henrik Ibsen, protagonitzat per Ivan Benet, Pablo Derqui, Laura Conejero i Jordi Bosch, entre d’altres. Aquest Ibsen poc representat a casa nostra es qüestiona les regles autoimposades per una comunitat, amb l’aparició d’un estrany que els revela les seves pròpies mentides. Àlex Rigola dirigirà el seu primer Anton Txékhov: Ivanov, la història d’un home atrapat entre la fi d’un món i la por de viure, en una societat perduda i desestabilitzada. El muntatge estarà protagonitzat per Joan Carreras, acompanyat de Nao Albet, Andreu Benito, Pep Cruz, Vicky Luengo, Sandra Monclús, Àgata Roca, Pau Roca i Mar ulldemolins.

Finalment, El Lliure dels nens prendrà forma amb tres espectacles: Renard o el llibre de les bèsties, adaptació de Marc Rosich del llibre de Ramon Llull, amb música de Clara Peya i protagonitzat per Queralt Albinyana, Laura Aubert, Marc Pujol, Joan Vázquez i Toni Viñals, entre els mesos d’octubre i novembre. Tornarà Moby Dick, un viatge pel teatre, dramatúrgia de Marc Artigau amb imatges i espai escènic de Frederic Amat, aquest cop amb els nous membres de la Kompanyia Lliure, entre els mesos de gener i febrer. I després arribarà el torn de La Superbleda, un espectacle de escrit per Jordi Palet, dirigit per Pere Hosta i Manel Trias i protagonitzat per la clown Helena Escobar i el superpoder més real de tots: la imaginació.

La temporada s’iniciarà el 10 de setembre amb Camí de festa, un espectacle interactiu ideat per Joan Font que ocuparà el Teatre Lliure i la Plaça Margarida Xirgu, com una veritable fira entorn el fet escènic. I el 3 de juny tindrà lloc una revetlla, una mica abans d’acabar la temporada, també a la plaça de l’espiral i amb la participació de tothom que ho desitgi.

Podeu consultar la resta de programació aquí.