Una Setmana de Poesia Total

6.05.2015

Ja s’ha presentat una nova edició de la Setmana de Poesia de Barcelona, que enguany se celebrarà entre el 12 i el 18 de maig a diferents espais de la ciutat, inclosos centres cívics. El certamen culminarà amb el Festival Internacional de Poesia de Barcelona, que el dia 19 de maig omplirà de versos el Palau de la Música Catalana amb un cartell de poetes consagrats: Carles Camps Mundó, Sharon Olds, Montserrat Rodés, Charles Simic, Ewa Lipska i Elena Medel.

Carles Camps Mundó | ©BiBi Oye / Núvol

Carles Camps Mundó | ©BiBi Oye / Núvol

 

Com és habitual, la Setmana de Poesia arrenca amb la concessió dels Jocs Florals al Saló de Cent, dimarts 12 de maig a les 19h, que aquest any ha guanyat Miquel de Palol amb el poemari ‘Dos cors per una bèstia’. Enguany la deliberació del jurat ha estat complicada, perquè hi han concorregut obres de gran qualitat, fins al punt que una desena de participants han arribat a la final. Antoni Vidal Ferrando, membre del jurat, ens diu que la deliberació “va ser molt difícil. Ningú sabia del tot com actuar per ser honest i just. Quan hi ha tants d’autors de prestigi, no saps ben bé cap on t’has de girar. Endemés gent tan diferent, amb obres tan diferents. Vàrem parlar molt entre nosaltres, un diàleg enriquidor i positiu. Voldria que haguéssim encertat”.

“Tal com ha passat en altres edicions recents, el gran ventall d’activitats de la Setmana de la Poesia de Barcelona 2015 està vertebrat per una idea central”, diuen D. Sam Abrams i Teresa Colom, els directors de la Setmana i el Festival en la seva declaració d’intencions. “La idea central de l’edició d’aquest any es pot resumir en l’expressió «Poesia total!»: poesia a les venes dels llunàtics, dels balladors de tango, de la soprano, de l’acròbata; poesia a les venes de qui es mira al mirall i hi veu un cos que no reconeix; a les venes del cinema, a les dels infants i a les dels versos de poetes que ja no hi són”.

Els actes de la Setmana s’obre el mateix dimarts amb un homenatge a Ovidi Montllor, un muntatge poètic i musical creat per Toti Soler que alguns afortunats ja van poder veure al Barnasants (llegiu aquí la crònica que en va fer Pere Cardús). Soler actua acompanyat de Gemma Humet i Joan Massotkleiner.

Enguany els directors han convidat sis editors de poesia a presentar els seus poetes en tres sessions i centres cívics diferents. Sota el lema Finestres: poesia i edició, desfilaran molts poetes i traductors que ja hem ressenyat a Núvol (atenció als enllaços) com ara Lluís Calvo, Ricard Mirabete, Mireia Vidal-Conte, Blanca Llum Vidal, Joan Elies Adell, Gemma Gorga, Antoni Clapès (traductor de Jaccottet) o Jaume Creus (traductor de Mandelstam).

Miquel de Palol llegeix poemes de Vinyoli a la Facultat de Lletres de la UdG | Foto de Marc Planes

Miquel de Palol llegeix poemes de Vinyoli a la Facultat de Lletres de la UdG | Foto de Marc Planes

La multipremiada traducció que Jaume C. Pons Alorda ha fet de Fulles d’herba de Walt Whitman ha suscitat una Whitmania, que tindrà el seu espai al Verger del Museu Marès. Com deia Pons Alorda en uan entrevista publicada a Núvol, la poesia de Whitman en català enganxa de puta mare.

Els programadors també han estès la mà a les altres arts, com ara la poesia i el cinema. La relació entre poesia i teatre serà explorada en una taula rodona al Teatre Akadèmia, on es contraposarà la petita peça que Txèkhov va incloure a La gavina amb els poemes d’Alexandr Blok. La taula comptarà amb la participació d’actors com Enka Alonso i Elies Barberà, el poeta i traductor Joan Casas i el director Boris Rotenstein. Atenció: els assistents han de reservar butaca a info@teatreakademia.cat i rebran una invitació unipersonal per veure La gavina de Txèkhov a l’Akadèmia.

El Cinema Girona acollirà un cicle dedicat a la relació entre poesia i cinema. S’hi projectaran tres pel·lícules, entre les quals destaca Amour fou, dimecres 13 de maig a les 20h, que anirà seguida d’una taula rodona sobre la relació entre poesia i suïcidi. Una taula de luxe, amb el poeta Jordi Cornudella, el doctor Oriol Martí i el cineasta Albert Serra.

La Setmana també tindrà moments per recordar figures que ens han deixat recentment. El poeta Jesús Lizano serà homenatjat per Enric Casasses, David Castillo i Núria Martínez Vernís. L’editor Jaume Vallcorba també tindrà el seu homenatge, en el qual participaran poetes com ara Francesc Parcerisas o Ponç Pons, dos autors que han publicat a Quaderns Crema obres que Vallcorba havia programat abans de morir. La Setmana també recordarà el poeta Carles Miralles en l’acte de celebració dels 50 anys del premi de poesia Amadeu Oller.

Francesc Parcerisas a la cambra de bany de Quaderns Crema | Foto Bernat Puigtobella

Francesc Parcerisas a la cambra de bany de Quaderns Crema | Foto Bernat Puigtobella

El programa no s’acaba aquí. No us perdeu el recital concert que Pau Riba farà el 15 de maig a la Plaça de Jaume Sabartés. I sobretot, el recital que faran Julie Christie i Marta Pessarrodona a La Pedrera, un recorregut per la millor poesia anglesa. També us recomanem el recital Poesia i família, coordinat per Jaume Subirana, que hi ha convidat poetes com Miquel Àngel Llauger i Gemma Gorga. Podreu seguir el dia a dia de la Setmana a Núvol, però també al blog de la Setmana de Poesia, que enguanya té com a cronista Ramon Boixeda.

Podeu consultar el programa sencer aquí. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Alerta! Diria que l’acte al Palau de la Música és el dilluns 18 de maig, i no el 19 com diu l’article.