Una selfie a Roda de Ter

22.03.2017

El Festival Audiovisual Miquel Obiols de Roda de Ter i Les Masies de Roda celebrarà la seva cinquena edició el pròxim 6 de maig. Enguany, el certamen convoca dos premis, un d’audiovisual i un altre de fotografia, al voltant del tema de la selfie i l’autoretrat, entenent-les com a dues expressions d’una mateixa intenció artística. Podeu consultar les bases aquí.

 

 

Miquel Obiols és escriptor, guionista i creador-director de programes de televisió que, a més, presta el nom a un festival audiovisual. Tots els que hem tingut el gust de tractar-lo i de llegir-lo entenem perfectament que la seva localitat natal, Roda de Ter, impulsi un festival per homenatjar-lo a ell i a la seva trajectòria. Conegut sobretot  per la seva obra infantil i juvenil (Ai, Filomena, Filomena! i altres contes, o Llibre de les M’Alícies) i per programes de televisió com Terra d’escudellaPlaneta imaginari, jo el vaig conèixer amb No hi cabem dues vegades, en aquest món (Ara llibres), una novel·la per a adults que va publicar l’any passat.

El festival té com a objectiu dinamitzar l’activitat cultural de Roda de Ter i Les Masies de Roda, fomentant la creació audiovisual i el seu interès artístic. El 2017 augmentarà la dotació econòmica dels premis i comptarà amb un jurat d’alt nivell, amb Isona Passola (productora, guionista i directora de cinema, actual presidenta de  l’Acadèmia del Cinema Català), Clara Roquet (guionista i directora de cinema), Tomàs Pladevall (director de fotografia), entre altres, tot sota la presidència del mateix Obiols.

El tema del festival m’ha fet pensar de seguida en una característica de l’estil d’Obiols: la universalitat. I és que l’autoretrat és potser l’exercici audiovisual més estès que hi ha, que tot fotògraf o cineasta ha de dur a terme alguna vegada, una mena de ritus iniciàtic de les arts visuals. Mentre que a priori es podria esperar que un certamen petit abordés temes locals, triar l’autoretrat sembla un homenatge idoni a la literatura d’Obiols, capaç de dialogar amb les influències dels grans clàssics de la literatura i escriure com un d’ells sense cap mena de complex ni manierisme. Així doncs, si us presenteu al Festival Miquel Obiols 2017, feu un autoretrat com el faria ell: amb tanta humilitat com altura de mires.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Els rodencs ens sentim MOLT orgullosos que persones com Miquel Obiols en siguin fills, de Roda de Ter, com altres il·lustres del camp de l’art i la cultura: Miquel Martí i Pol i Emili Teixidor, sense anar més lluny. I ens enorgulleix, també, que en Tomàs Pladevall s’hagi afegit a aquesta llista, sempre curta, de personalitats rellevants del nostre poble. Un goig!