Una primavera arqueològica

Estem a punt d’entrar en el tram final de la primavera i podem dir que aquesta ha estat molt arqueològica, a l’illa de Mallorca. Amb l’arribada de les flors i dels amors impossibles van arribar els projectes arqueològics que han estat factibles, tot i la poca ajuda de les autoritats pertinents

Estem a punt d’entrar en el tram final de la primavera i podem dir que aquesta ha estat molt arqueològica, a l’illa de Mallorca. Amb l’arribada de les flors i dels amors impossibles van arribar els projectes arqueològics que han estat factibles, tot i la poca ajuda de les autoritats pertinents.

El passat més d’abril es donà el sus a les excavacions del jaciment de Sa Ferradura. Aquest projecte és fruit de les ganes de fer feina i descobrir el passat llunyà de les Gymnesies. Un equip format per arqueòlegs i restauradores de Mallorca i Menorca porten duent, per tercer any consecutiu, el projecte Entreilles, centrat en l’excavació dels jaciments de Cala Morell, Menorca, i Sa Ferradura, Mallorca. Datats a finals del segon mil·lenni i principis del primer abans de la nostra era (ane), a dues petites penínsules de les nostres illes.

La campanya de Sa Ferradura ha permès continuar excavant un edifici de planta absidal, a l’exterior del qual es trobà un petit pati, on es produí una intensa activitat relacionada amb tasques domèstiques relacionades amb el foc. En el que diem terra ferma s’han localitzat tota una sèrie d’edificis en forma de naveta. A falta de poder dir més dades es pot afirmar que possiblement fou un dels darreres assentaments del període navetiforme, caracteritzat per petits poblats on vivien famílies de pagesos i ramaders, les cases de les qual tenien forma de vaixells invertits.

Només finalitzar aquesta excavació, un altre equip insular duia endavant la quarta campanya d’intervencions al túmul esglaonat de Mestre Ramon, al terme municipal de Son Servera. També es tracta d’un jaciment de la mateixa cronologia que l’anterior, amb la diferència que aquest, després del seu abandonament, fou reocupat en període baleàric (500- 250 ane) fins a la posterior ocupació romana de les Illes i més enllà, fins a períodes baiximperials.

Els treballs realitzats fins ara se centren en la topografia del lloc i l’elaboració de sondejos, per tal d’establir cronologies. Aquest estiu les campanyes continuaran en el marc d’uns camps de treball en col·laboració amb la University of Washington.

L’objectiu de la intervenció és poder documentar mínimament el jaciment i adequar-lo perquè es pugui visitar en un recorregut cicloturístic. D’aquesta manera el municipi comptarà amb una sèrie d’equipaments arqueològics, integrats en un magnífic paisatge a peu de costa.

La tercera intervenció s’ha produït al Jaciment Arqueològic de Son Fornés, Montuïri. Què es pot dir d’aquest magnífic jaciment que no s’hagi dit ja. L’any vinent se celebrarà el 40è aniversari de la primera excavació i aquest mes de maig s’ha dut a terme la 5a campanya de restauracions i consolidacions d’estructures arqueològiques. Aquest fet farà que tota l’àrea central excavada estigui restaurada i en bona part museïtzada, convertint-lo d’aquesta manera en un dels referents per al gaudi públic i per a la comprensió del període emmarcat entre el 900 ane i el 100 després de la nostra era.

Enguany s’han restaurat i consolidat dues cases del període romà i una del període talaiòtic. Ara falta que es pugui continuar fent feina en la seva museïtzació i que aquest recurs es converteixi en un  producte cultural d’èxit per als illencs i forans. Podem veure totes les troballes al museu del mateix jaciment.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació