Una nova manera de llegir en paper i digital ‘made in’ L’Avenç

14.06.2015

Quina relació tenen Yves Montand i George Sand o Thomas Moore i Orson Welles? Als primers els enllaça L’hostal vermell d’Honoré de Balzac, mentre que als segons els uneix Una història de dues ciutats de Charles Dickens. Totes dues són novel·les editades per L’Avenç, que ha fet un pas endavant per vincular la lectura en paper amb internet.

'La bèstia humana', un dels llibres de L'Avenç, ha estat adaptada al cinema en nombroses ocasions. L'adaptació més cèlebre va ser la de Jean Renoir el 1938

‘La bèstia humana’, un dels llibres de L’Avenç, ha estat adaptada al cinema en nombroses ocasions. L’adaptació més cèlebre va ser la de Jean Renoir el 1938

A través d’una nova pàgina web que s’anomena Elsllibresdelavenc.cat, l’editorial ha creat una nova manera de gaudir de la lectura en paper i, alhora, beneficiar-se del potencial d’internet. Al portal s’hi apleguen dossiers de lectura dels llibres que publica el segell, de manera que els lectors poden complementar l’experiència amb música, pel·lícules i obres de teatre relacionades amb el llibre que tenen entre mans. “Feia temps que teníem ganes de fer una cosa diferent de la web de L’Avenç i vam decidir utilitzar internet per enriquir la lectura en paper”, explica l’editora del segell, Núria Iceta.

En concret, cada dossier de lectura consta d’una llista d’Spotify suggerida per la revista Enderrock, propostes cinematogràfiques (amb els tràilers corresponents), obres de teatre inspirades pel o en el llibre, material gràfic que suggereix l’obra i informació sobre l’autor. També s’hi apleguen articles relacionats amb el títol i enllaços a l’original del llibre traduït, a altres versions i a l’obra en format d’audiollibre. “Per adquirir tot aquest material és indispensable la complicitat amb els escriptors i els traductors”, apunta Iceta, que defineix la web com “una eina per centralitzar tota la informació disponible sobre cada llibre a internet”. L’accés als dossiers de lectura és gratuït amb registre opcional.

La nova web de L'Avenç

La nova web de L’Avenç

Abans d’impulsar aquesta web, el segell havia tingut alguna experiència amb la publicació de llibres en format digital i ara estan fent proves per incorporar-los a la web properament. De fet, l’editora admet que “l’experiència lectora amb un llibre en paper no es pot substituir per cap altra cosa”, però també té clar que L’Avenç no es vol tancar les portes al món digital.

Tot i que, de moment, el seu objectiu principal és que els lectors coneguin el dossier i l’utilitzin per complementar la seva lectura, també aspiren a fomentar una relació inversa. És a dir, en un futur també volen “que la gent s’animi a llegir a partir del dossier i, per tant, la web funcioni en dues direccions”, diu Iceta. En qualsevol dels dos casos, la plataforma es presenta com una eina per anar més enllà de cada obra i descobrir-ne contingut que enriqueixi l’experiència lectora.

Enllaç relacionat: Elsllibresdelavenc.cat

Etiquetes: