Una nova experiència en cinema: Phenomena

14.01.2015

“Qui no s’arrisca, no pisca”. Aquesta frase podria ser l’eslogan del nou cinema Phenomena, que obre quan conegudes sales de cinema de Barcelona en un degoteig constant tanquen les portes. Que reivindica els formats fotoquímics de 35 mm i 70 mm quan la pel·lícula “de tota la vida” està a les seves acaballes, malgrat que hi ha una coexistència amb les projeccions digitals. Que no és un cinema d’estrena sinó que recupera títols inoblidables de la història del cinema, a vegades amb dècades a la seva esquena, en una època en què els antics cinemes de reestrena, de barri, han desaparegut un darrere l’altre. O sigui, en definitiva, anar a contracorrent, que no és poca cosa en aquest moment de crisi que mai toca fons…

Façana del cinema Phenomena

Façana del cinema Phenomena

Per tot això, s’ha de ser un romàntic?, un insensat?, un boig? Res d’això, perquè el creador de Phenomena, Nacho Cerdà —cineasta i professor de cinema— és un jove empresari que sap on trepitja en aquest negoci, però que també té clar que per anar endavant cal arriscar-se… I qui no s’arrisca… no pisca.

I dit i fet, va posar l’ull en un immens local de l’antic cinema Nàpols, que havia estat buit des del seu tancament. El Nàpols havia obert el 1962 i havia tancat l’any 1995. El cinema Phenomena està a l’antiga vila de Gràcia, abans plena de populars sales de cinema, al carrer de Sant Antoni Maria Claret, 168. Precisament fa uns mesos va reobrir les seves portes de la mà del director Ventura Pons el Texas del carrer Bailén, especialitzat en pel·lícules d’estrena i reestrena en versió original subtitulada.

VOSE, Versió doblada…

Aquesta nova i interessant experiència va obrir les seves portes el passat 19 de desembre. Quan vaig entrar al vestíbul un dia abans, convocat a una roda de premsa que al final es va cancel·lar, allò era un rusc de treballadors que donaven apressadament els darrers tocs: electricistes, instal·ladors de moquetes, vidriers per a les taquilles… Tot havia d’estar a punt per a la primera sessió de l’endemà. Per a aquesta estrena es projectà en sessió doble Tiburón i Alien, per als amants de les emocions fortes.

Quan hi vaig tornar, dies després, per fer una visita guiada amb Sandra Lopera, cap de premsa, vam entrar un moment a la gran sala de 415 localitats (de dues sales se’n ha fet una) i en una pantalla de 15 m projectaven el cèlebre musical dels anys 50 Siete novias para siete hermanos. Per uns segons vaig tornar a tastar la màgia del cinema que a més d’un li portaria records i a d’altres sorpresa. Vet aquí la possibilitat de veure un film que mai abans havien tingut l’oportunitat de veure amb tots els ets i uts, o sigui a la gran pantalla. Allò semblava l’antic Cinerama!

Mirant la programació d’aquest gener que es publica en programa de paper i es pot consultar al web, veureu que està basada en títols clàssics, populars en el moment de la seva estrena, però també ofereix pel·lícules de culte de totes les èpoques i cinema de gènere. Es pot dir que la programació és eclèctica i que busca arribar a un públic plural i amb gustos ben diferenciats.

Normalment les sessions seran d’una sola pel·lícula, que després a vegades es repetirà, d’altres seran sessions dobles i també hi haurà cicles. Les pel·lícules es faran en versió original subtitulada en espanyol (VOSE), tot i que també n’hi haurà en versió doblada, en especial les sessions matinals infantils, anomenades ara cinema familiar.

Títols com Regreso al futuro, E.T., El Padrino, en versió restaurada; el musical Un día en Nueva York; la hilarant comèdia El guateque; West Side Story, un altre musical inoblidable; també hi cap l’espaguetti-western com El bueno, el feo y el malo, o clàssics com Recuerda, del mestre Hitchcock; cinema d’humor com Los hermanos Marx en el Oeste; Vacaciones en Roma de l’insuperable tàndem Gregory Peck i Audrey Hepburn; Tiempos modernos del genial Charles Chaplin “Xarlot”. Així com la retransmissió en directe des del Teatre Bolxoi de Moscou d’El llac dels cignes de Txaikovsky (anoteu-vos-ho: diumenge 25 de gener a les 16h)

Si sou de l’època de quan existien els cinemes de reestrena i voleu recuperar aquella “perla” que us vàreu perdre, o si sou més joves i voleu conèixer aquell film del qual sempre heu sentit parlar i que mai vàreu tenir l’ocasió de veure, aquí teniu Phenomena. The Ultimate Cinematic Experience, com diu el novíssim rétol de la façana. Animeu-vos-hi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Vaig ser a la projecció de “7 novias para 7 hermanos”, un gran musical. Després dels números musicals coreografiats el públic aplaudiem. Èxit total!