Una nova biblioteca moderna i dinamitzadora a Santa Susanna

30.05.2017

El Maresme ja pot gaudir d’una nova biblioteca. Es tracta de la Biblioteca Vall d’Alfatà, que aquest dissabte s’ha inaugurat a Santa Susanna. Hem parlat amb la directora, Núria Basart, perquè ens expliqui les novetats que ofereix aquesta nova biblioteca.

La nova Biblioteca Vall d’Alfatà inaugurada a Santa Susanna

La biblioteca estarà oberta al públic 33 hores a la setmana i ofereix un fons inicial de 10.681 documents, entre els quals hi ha 9.000 llibres, 1.600 documents audiovisuals i 81 subscripcions a diaris i revistes. Ofereix també el servei d’autopréstec, basat en la tecnologia RFID, que permet major autonomia de l’usuari a l’hora d’agafar o retornar documents. “Ara s’està incorporant aquest sistema a altres biblioteques de la comarca, però aquesta és la primera biblioteca del Maresme que ja neix amb aquest sistema d’autopréstec incorporat”, explica Núria Basart.

L’equipament de la Biblioteca Vall d’Alfatà s’integra en un edifici de nova construcció on també hi estan ubicats el casal d’avis i el centre cívic municipal. En aquest sentit, “la biblioteca vol actuar com a dinamitzadora de tot aquest nucli d’entitats”, destaca la directora Núria Basart. I és que aquesta nova biblioteca a Santa Susanna “no seguirà el model clàssic de biblioteca com a només espai d’estudi i treball, sinó que sobretot serà un espai de lleure, un punt de trobada per a realitzar-hi diferents activitats”.

Una biblioteca per als joves del municipi

La biblioteca consta de 955 metres quadrats útils distribuïts en dos nivells i compta amb una zona d’acollida, un espai polivalent amb ús independent, àrea de diaris i revistes, àrea infantil i general, espai de suport, terrassa i zona de treball intern. Aquests 955 metres quadrats acullen 3 sales destinades exclusivament als joves: una sala a porta de tancada d’estudi i treball, una altra sala destinada al lleure i un altre espai anomenat “Centre d’Interès” on els joves podran decidir quines activitats hi voldran dur a terme.

Tal com explica Núria Basart, aquesta biblioteca neix amb la voluntat d’oferir als joves un espai nou. Com que Santa Susanna no disposa d’institut, els nens a partir d’11 anys marxen del poble per començar l’ESO als municipis veïns. “Sovint ens queixem que els joves no venen a les biblioteques, però és que moltes vegades les biblioteques no ofereixen un espai per als joves; el normal és tenir un espai per a infants i una altra per a adults, però sempre s’acaben oblidant els joves.”, ha declarat Núria Basart.

Serveis per als habitants estrangers

Santa Susanna és un municipi petit, amb 3.700 habitants, però que durant els períodes de vacances, sobretot de maig a octubre, arriba a acollir, entre segones residències i visitants estrangers d’arreu d’Europa, 20.000 habitants. “Per tant, era molt necessari disposar d’una biblioteca amb unes dimensions i serveis que també cobrissin les necessitats de la població que ve estacionalment”, afirma Núria Basart. En aquest sentit, la biblioteca inclourà més llibres en llengües estrangeres i subscripcions a diaris d’altres països d’Europa per no deixar de banda aquests visitants que habiten a Santa Susanna durant les vacances.

Aquesta nova Biblioteca Vall d’Alfatà, de titularitat municipal, rebrà el suport de la Diputació de Barcelona com a biblioteca de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona i, alhora, s’integrarà en el Sistema de Lectura Pública de Catalunya (SLPC). Amb aquesta incorporació, el SLPC passarà a tenir un total de 408 equipaments bibliotecaris.