Una nit amb Renaldo & Clara

16.12.2015

Vaig arribar abans de l’hora prevista al Cafè del Teatre, Renaldo & Clara estaven entretinguts fent les proves de so. La sala estava buida, només els músics i el tècnic. La Clara em va rebre amb un “hola” discret des de l’escenari, i van seguir provant. Jo, mentrestant, ho vaig aprofitar per fer quatre fotos. Aquella nit feien l’últim concert de la gira del disc Fruits del teu bosc, i posaven el punt final, el comiat a casa, entre amics i família, a un any voltant per diferents parts de la península presentant el seu primer llarga durada.

Clara Viñals, veu i guitarra de Renaldo & Clara, al Cafè del Teatre de Lleida

Clara Viñals, veu i guitarra de Renaldo & Clara, al Cafè del Teatre de Lleida | Foto: Aida Lesan

Renaldo & Clara és el projecte personal de Clara Viñals (veu, guitarra elèctrica i acústica). El grup va sorgir com el nom, de casualitat: “al principi tocava amb Exterior, amb un grup d’amigues, però tenia ganes de fer alguna cosa en què em sentís més identificada; d’entrada no saps massa què t’agrada, proves, al cap d’un temps d’anar fent canvies de nom i de gent i fas unes cançons amb una certa línia, i així vam crear el grup”. Però no va ser fins l’any 2009 que es va publicar el seu primer EP; això potser no va ser tanta casualitat, la Clara recorda que va enviar un correu anònim al Josep Ramon Jové de Quadrant Records, i ell va contestar, i d’aquí nasqué el primer treball de la banda lleidatana.

Llavors Renaldo & Clara eren tres: ella, el Víctor Ayuso (guitarra acústica, elèctrica, programacions i hammond) i l’Hugo Alarcón (piano, teclats, violí, mandolina i guitarra elèctrica). Ara, sis anys després, s’han fet grans, han crescut en cançons i components. S’hi han sumat el Jordi Rexach “Mante” (baix i contrabaix) i l’Èric Herrera (bateria, percussions i trombó), i això ha aportat més riquesa instrumental al grup, més matisos, com destaca la Clara. “Comporta més feina anar a tocar perquè logísticament és més complicat, a vegades no cabem als escenaris”, comenta, “però poder girar els cinc està molt bé ja que les cançons més pop s’agraeix poder fer-les com estan al disc” i afegeix que també els agrada no perdre l’opció d’anar en acústic.

Avui tanquen a casa la gira del seu darrer treball Fruits del teu bosc, en un lloc tan especial per a ells com és el Cafè del Teatre, un lloc singular “ja que possiblement és el lloc on més concerts hem vist”, assegura la Clara. Aquest primer LP inclou nou temes que van ser enregistrats l’any 2013, a Garate Studios (Guipuzkoa): “ho vam gravar tots a la vegada, en directe i en cinta, en analògic, té una part de romanticisme”, m’explica la Clara, “teníem ganes de fer-ho així, i amb el so es nota, té una calidesa i una personalitat diferent”. I, després d’estar un any covant-se va veure la llum de la mà de Bankrobber, un segell musical independent, amb el qual treballen per primer cop.

Renaldo&Clara tancant a Lleida la gira del seu darrer disc "Fruits del teu bosc"

Renaldo&Clara tancant a Lleida la gira del seu darrer disc “Fruits del teu bosc” | Foto Aida Lesan

A Renaldo & Clara els han descrit de moltes formes, que si deutors del folk britànic dels 70, de l’indie més minimalista, també del Donosti Sound. La Clara ho especifica: “Som un grup de pop, i depenent de les cançons tenim un toc diferent, anem cap a un camí o altre”. I és que les cançons de Renaldo & Clara són un secret a cau d’orella o un cop de puny on les evidències són dites de manera dolça però directa, neixen d’una experiència i a partir d’aquí es van movent entre els grisos, buscant diferents matisos, “no tot és blanc i negre, jugo amb aquestes coses que és el que dóna gràcia a la vida”, comenta ella. En aquest disc hi són presents l’amor i el desamor, i tot vestit amb la veu dolça de la Clara. Odia que li diguin que té una veu naïf, “tinc la veu que tinc, és dolça sí, pot sonar dolç tot el que dic, i així dic veritats i no queda agressiu”.

Després d’un any i mig rondant per diferents indrets de la península, la Clara recorda especialment un concert a Galícia: “et trobes gent que no està acostumada a sentir cantar en català que rep molt bé la teva feina. És la connexió que et permet la música. T’adones que és una tonteria d’on vinguis, l’important és el que fas i ho demostra que pots anar a tocar on sigui”. Perquè Renaldo & Clara són de Lleida i la Clara canta amb un català que fins i tot li han dit que és exòtic, que recorda el francès, i és que la proposta de Renaldo & Clara té quelcom personal i l’accent també ho és, el lleidatà, que ni els de Lleida estem acostumats a sentir en cançons. La Clara m’explica que la primera persona que va escoltar cantar en lleidatà va ser en Xavier Baró, i li sonava natural, i arran d’escoltar-lo va normalitzar sentir música en aquest dialecte i, afegeix en referència a això de la llengua: “No deixa de ser sincer, sóc d’aquí, canto en lleidatà”.

Dissabte, al voltant de les 12 de la nit, va acabar el concert, van fer falta dos bisos i aplaudiments a dojo per posar punt final a una etapa, l’etapa d’aquest disc Fruits del teu bosc. Ara, la Clara té ganes d’experimentar, de provar coses noves.

 

+ Podeu escoltar els temes d’aquest darrer treball, i també la resta, al bandcamp de Renaldo & Clara.