Una nació al voltant dels fogons

20.12.2015

Què menjaven els obrers a l’hora d’esmorzar? Quins plats feien les delícies dels burgesos catalans? Com ha influït la pagesia en les receptes més característiques de la cuina catalana? Aquests i altres interrogants troben la resposta al llibre La cuina modernista (Viena Edicions, 2015) de l’historiador Jaume Fàbrega, que explora la gastronomia en l’època modernista i l’impacte de la cuina en la societat catalana.

Maria Mercè Roca i Jaume Fàbrega | Llibreria Geli

Maria Mercè Roca i Jaume Fàbrega | Llibreria Geli

“El modernisme va ser un moment crucial, es pot considerar l’època d’eclosió de la cuina nacional catalana”, explica Fàbrega en la presentació del llibre, que ha tingut lloc aquest dissabte a la Llibreria Geli de Girona. L’autor subratlla que “en aquella època es va publicar un text de cuina revolucionari, La cuynera catalana“. Es tractava d’un document pioner que “reivindicava la idea d’un país cuinant” i, alhora, “contraposava el model català amb l’espanyol per demostrar que els gustos són diferents”, diu l’historiador. Aquest text ha estat una de les fonts que nodreix La cuina modernista, que s’endinsa en els plats que alimentaven tant els pobres com els rics de l’època.

D’aquesta manera, el modernisme exerceix de fil conductor per abordar qüestions com els àpats de les festes, els efectes de la Revolució Industrial a la cuina i l’aparició dels grans restaurants a l’estil francès i de les fondes populars. “Fàbrega defineix la cuina catalana com un idioma. Estableix una comparativa molt interessant entre el lèxic, el ritme i la gramàtica del llenguatge, que són molt similars a les dinàmiques per crear diversos plats”, destaca l’escriptora Maria Mercè Roca, que ha intervingut durant la presentació.

El títol també revela els orígens del vegetarianisme com una resposta a la Revolució Industrial i els seus vincles amb el naturisme. “És un llibre ple de sorpreses, amb coses per aprendre i per gaudir”, afirma Roca, que també assegura que “estimula l’autoconsciència de ser catalans”. En aquesta línia, Fàbrega explica d’on van sorgir l’all i oli, el pa amb tomàquet, el romesco i els canelons, entre altres receptes que actualment estan molt arrelades a la cuina catalana.