Una lliga catalana de LoL

20.06.2017

Les finals de l’NBA del 2016 van batre rècords d’audiència congregant fins a 31 milions d’espectadors davant el televisor. Però molta més gent va veure les finals mundials de League of Legends: el joc en línia més popular del món -conegut per tothom com “LoL”- va enregistrar fins a 36 milions d’usuaris únics contemplant en streaming la final entre els dos equips coreans Koo Tigers i els SK Telecom que es va celebrar a la Mercedes-Benz Arena de Berlin -el passat 31 d’octubre. Aquestes són les coordenades del món d’avui, i el Gamelab la cita imprescindible pels amants dels videojocs.

La final del torneig mundial de League of Legends de 2016, a el Mercedes-Benz Arena de Berlin

Gamelab és considerat com el congrés més prestigiós d’Europa i un dels tres millors del món, i celebrarà la seva XIII edició del 28 al 20 de juny a l’Hospitalet de Llobregat. Segons Ivan Fernández, director del festival, el gran repte per als actors d’aquest sector és aconseguir diferenciar-se, i per això el certamen pretén “projectar el futur i anticipar-se als espais on sigui més rendible emprendre”.

Per als interessats amb els videojocs que més cuiden el seu vessant artístic i cultural, destaquem dos dels ponents estrella d’enguany: Fumito Ueda, un creador que ha barrejat art, poesia i tecnologia fins a aconseguir una estètica de fantasia molt idiosincràtica que podem trobar als meravellosos ICO (2001) i Shadow of the Colossus (2005); i Sam Lake, escriptor de la franquícia Max Payne o del projecte transmèdia Quantum Break.

Però la tendència estrella que acapararà el debat d’aquesta edició són els esports electrònics, més coneguts com a eSports, dels quals l’esmentat League of Legends és el més cèlebre. Per parlar de l’univers ci la indústria- en expansió de les competicions de videojocs en línia, Gamelab ciarà amb Mike Sepso, vicepresident d’Activision Blizzard, anteriorment cofundador i president de Major League Gaming, líder global en matèria d’eSports. Pels que desconeguin la magnitud d’aquest sector, Gonzo Suárez, cofundador de Gamelab, va recordar que “Activision ha anunciat un model molt similar al de les lligues esportives professionals amb el pagament de franquícies i les cadenes de televisió estan estudiant de quina manera incorporaran els eSports en les seves graelles”. A Espanya, Movistar ja ha creat un canal exclusiu però, sobretot, cal tenir en compte que els eSports ja han estat inclosos com a disciplina olímpica d’exhibició en els Jocs Asiàtics del 2018 i 2022.

Per tot això, la Generalitat de Catalunya no vol quedar-se al marge ni del fenomen de masses ni del potencIal econòmic d’un sector que és considerat per l’administració com “estratègic”. En aquest sentit, Jordi Puigneró, Secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat de Digital, va assegurar que “s’ha impulsat un grup de treball intern en què participarà també la Secretària d’Esports, per valorar l’opció d’impulsar la lliga catalana d’eSports i de crear un equip català que representi Catalunya en aquestes disciplines”. Per la seva banda, Joan Romero, conseller delegat d’ACCIO va declarar que “El sector dels videojocs està en expansió i és disruptiu: ens interessa tenir accions que generin activitats d’alt valor afegit que dinamitzin el conjunt de l’economia i trenquin estereotips. El sector genera ocupació de qualitat, atrau inversió estrangera, ens situa en l’àmbit internacional i és un sector estratègic per a Catalunya”.