Una lliçó d’artesania

2.05.2018

Aquest diumenge, 6 de maig, tindrà lloc als museus de Barcelona una iniciativa singular per apropar al gran públic l’ofici d’artesà. L’Associació d’Artistes i Artesans del FAD i l’Institut de Cultura organitzen la proposta Entre Tallers i Museus, on per primer cop onze artesans impartiran masterclasses als museus de la ciutat.

Keith Adams és un dels artistes convidats a Entre Tallers

Entre Tallers i Museus és un projecte que proposa redescobrir els oficis artesans: des de la joieria, fins a la creació d’instruments, passant per la cal·ligrafia, les llavors aromàtiques o el vidre bufat. Per això, els mateixos artesans treballaran in situ diferents disciplines vinculades als fons i col·leccions de cada museu.

Keith Adams oferirà una demostració de cal·ligrafies contemporànies i històriques a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Adams té una dilatada experiència en aquest camp i ha editat diverses publicacions especialitzades, a més de comptar amb obres d’arts murals, parets i manuscrits. Al Monestir de Santa Maria de Pedralbes, hi haurà una masterclass sobre plantes aromàtiques que es poden trobar al voltant del monestir i el perfumista Ernesto Collado ensenyarà in situ a elaborar perfums, desgranant el procés de la destil·lació fins a aconseguir realitzar una captura olfactiva. També al Museu del Disseny s’explicaran tots els aspectes de la joieria contemporània, en aquest cas amb la joiera Laura Brichs.

La fusta serà la protagonista al Museu Frederic Marès en una demostració de l’artesana Núria Albalat, que combina la tasca de tallista amb la docència. El Born Centre de Cultura i Memòria se centrarà en la barreteria amb l’artesana barretera Andrea Viêntëc i el Museu d’Història de Barcelona, en el vidre amb el vidrier Ferran Collado. També es posarà en valor els oficis de cisteller al Museu Etnològic i de Cultures del Món – Parc Montjuïc, gràcies a una demostració de Joan Farré, Mestre Artesà i Premi Nacional d’Artesania el 2007. També, el tèxtil al Museu Etnològic i de Cultures del Món – Montcada amb l’artista Assumpció Espada, que farà un recorregut històric del tapís i explicarà nous corrents contemporanis en el món de la creació tèxtil. L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona també s’hi suma recuperant la pràctica de cianotípia a càrrec de Kind of Cyan, una empresa barcelonina que ha rescatat de l’oblit un dels processos més antics de la història de la fotografia

Tot i això, també hi ha altres tipus de demostracions, com un taller al Museu de la Música de Barcelona sobre creació d’instruments a càrrec del músic multiintrumental, Xavier Lozano, i del constructor d’instruments de percussió, Alberto Carreño. A més, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona ensenyarà a preparar col·leccions naturals a càrrec dels taxidermistes Jessica Martínez i José Carrillo.

El Monestir de Santa Maria de Pedralbes acollirà una masterclass sobre plantes aromàtiques | Foto: Ester Roig

Aquesta iniciativa serà el preludi dels ja tradicionals Tallers Oberts BCN entre l’11 i 13 de maig, en els quals artistes plàstics i artesans professionals mostren la seva obra i el seu espai de treball a la ciutadania. Hi haurà dues sessions aquest diumenge: d’11.00h a 12.15h i de 13.00 a 14.15h. Les activitats són gratuïtes amb aforament limitat, i cal fer reserva prèvia aquí.