Una experiència amb DO Catalunya

5.10.2016

Avui 5 d’octubre de 2016 s’estrena a TV3 la segona temporada del programa «Catalunya Experience», dirigit per Xavier Brichs i protagonitzat per Ivana Miño com a «presentadora i nexe conductor de l’aventura». És per això que Gabi Stanislavsky ha escrit un article, redactat a partir d’una entrevista prèvia al director del programa i publicat al núm. d’octubre de «Serra d’Or», dedicat a aquest esdeveniment televisiu de tanta volada.

Catalunya Experience

L’enorme empatia d’Ivana Miño, presentadora i nexe conductor de l’aventura, fa que connecti amb els convidats i que el factor humà acabi sent fonamental.

Tot va començar quan l’equip va rebre l’encàrrec de «mostrar els paisatges de Catalunya de la manera més espectacular possible». Xavier Brichs explica que van fer servir com a punt de partida la pregunta «què faries si un amic teu ve de l’estranger a visitar-te: on el portaries, què li ensenyaries de casa teva?». A partir d’això, calia donar rellevància «la part vivencial del viatge i la redescoberta […] dels indrets meravellosos que tenim a prop de casa». A més, s’ha volgut aprofitar l’ocasió de trobar-se en un ambient internacional per a emprar altres llengües, sobretot l’anglesa, i que l’espectador que ho desitgi pugui practicar amb l’ajuda dels subtítols o considerar-ho un element exòtic.

Pel que fa als personatges triats «hi ha hagut un treball minuciós de selecció». Va ser l’equip del programa que es va encarregar de posar-se en contacte «amb bloguers, instagramers, escriptors, fotògrafs i presentadors de televisió considerats influents a les xarxes socials o en els mitjans de comunicació».

Xavier Brichs

Xavier Brichs, director i realitzador de «Catalunya Experience», una aposta del Departament de Nous formats de TV3. Gràcies a les noves tecnologies, el programa té una factura visual d’una gran singularitat i bellesa.

Per tal que la tria dels personatges, l’arribada i l’experiència viscuda a Catalunya sigui un èxit, ha estat essencial «l’enorme empatia de la Ivana, [que] la fa connectar de seguida amb els seus convidats i afavoreix que les emocions aflorin d’una manera natural», de manera que «el factor humà acaba sent fonamental». De fet, tots els somriures, les llàgrimes, les abraçades, etc., no són accions prescrites en el guió, sinó que sorgeixen espontàniament davant la càmera. A més, totes aquestes emocions són inevitables després d’haver estat amb aquestes persones vint-i-quatre hores al dia i una setmana sencera. És així com s’aconsegueix que «l’espectador es [contagiï] d’aquesta mirada diferent sobre un paisatge de sobres conegut».

Per acabar, cal saber que «el format ha suscitat un gran interès en mercats de l’audiovisual de tot el món». I «si el factor sorpresa ja va ser clau durant la primera temporada, en la segona ho continuarà sent».

No et perdis l’article sencer al número 682 d’octubre de la revista «Serra d’Or», disponible en PAPER a qualsevol botiga Abacus, a la Llibreria Abadia (c. Ausiàs Marc, 92-98, Barcelona), al web www.pamsa.cat i en DIGITAL al portal iQuiosc.