Un vídeo sobre gestió documental

26.06.2016

El mes de setembre se celebra a Seül (Corea de Sud) l’International Council of Archives, que reunirà professionals de l’arxivística i la documentació d’arreu del món. Catalunya hi serà present amb cinc ponències. La Diputació de Barcelona també hi serà present amb aquest vídeo sobre gestió documental que ha estat seleccionat per a participar en la fase final del Festival Internacional de Films que ha organitzat la Secció d’Associacions Professionals de l’ICA en la categoria de Records Management Films.

El vídeo explica de manera molt gràfica la nova política de gestió documental i la nova llei de transparència, que obliguen les administracions a garantir que tots els documents de caràcter tècnic, administratiu o econòmic formin part d’un expedient, tinguin una numeració única per a tota la corporació i siguin classificats d’acord amb el quadre de classificació corporatiu.

I és que Catalunya s’ha pres molt seriosament el tema dels arxius des de fa molts anys. Aquesta és una força provocada pel col· lectiu arxiver, sempre persistent i actiu. No és per atzar, per tant, que en el proper Congrés de l’ICA que se celebrarà els dies 5 al 10 de setembre a Seul, Catalunya hi presenti quatre ponències. Es tracta del congrés internacional que se celebra cada quatre anys, és a dir, la trobada professional més important a escala mundial en matèria d’arxivística i gestió de documents. Catalunya presenta quatre ponències, i és el dotzè país que més experiències podrà exposar. Hi haurà més presència catalana que de Rússia, Alemanya, Itàlia o Polònia, per posar alguns exemples. Les quatre ponències catalanes seran presentades per Lluís Cermeno, de la Subdirecció General d’Arxius, que presentarà el projecte ARESTA; Jordi Serra, que oferirà un kit d’eines (tool-kit) per a dissenyar sistemes de gestió documental; Pilar Reverté, que presentarà el projecte participatiu i pedagògic de l’Arxiu Nacional de Catalunya al voltant dels exiliats espanyols que van participar en la resistència francesa, i finalment el president de l’AAC, que parlarà de les diferents conseqüències que l’activitat de l’Associació està provocant a Catalunya en matèria de rendició de comptes, lluita anticorrupció i foment de la justícia social.