Un tribut a Jimmy McGriff

25.08.2015

Aquest dijous s’obre una nova edició del cicle Tast de Jazz, que se celebra fins diumenge a la Torre Llauder de Mataró i que portarà a la capital del Maresme músics de l’envergadura de Jesse Davis i Kirk Lightsey. El festival arrenca amb un concert d’homeantge a Jimmy McGriff, llegendari organista de jazz. 

Jimmy Mc Griff

Jimmy McGriff

El primer concert serà un homenatge a Jimmy McGriff, i el públic podrà escoltar un Hammond B3 original. Aquest tipus d’orgue, inventat el 1934 per Laurens Hammond (1895–1973), es va concebre inicialment per substituir els grans orgues de tubs, que les petites esglésies no podien pagar, però es va acabar convertint en una icona de la música popular.

James Harrell McGriff Junior (1936–2008), conegut popularment com Jimmy McGriff, va ser un organista de jazz, blues, soul i funk. A McGriff el jazz li venia per osmosi familiar. Els seus pares ja tocaven el pìano i era parent del saxofonista Benny Golson i del cantant de soul Harold Melvin. Es va formar a partir de la música religiosa de l’església on el portaven els seus pares. Als deu anys ja tocava el saxo. Després va tocar el baix, però aviat va descobrir les merevalles del Hammond B3 després d’escoltar en gran Richard “Groove” Holmes en un club de Camden, a Nova Jersey.

Aquest dijous, Víctor Puertas, que lidera un col·lectiu integrat per músics de soul, jazz i funk, oferirà amb la seva formació un tribut a Jimmy McGriff, l’home que va traduir com cap altre una bona part del repertori de Ray Charles i Count Basie al llenguatge del hammond B3, i que també va fer composicions pròpies que es van convertir en autèntics clàssics del gènere.

Veieu aquí la gravació del concert que Jimmy McGriff va fer l’estiu de 2001 a Wiggins Park, Camden, Nova Jersey. McGriff hi toca un clàssic B3 amb una Leslie 771 i un 122XB, juntament amb “Jumpin” Jerry Weldon al saxo, Wayne Boyd a la guitarra i Don Williams a la percussió.