Tast de Jazz, el festival tranquil

24.08.2015

Aquest dijous s’obre una nova edició del cicle Tast de Jazz, que se celebra fins diumenge a la Torre Llauder de Mataró i que portarà a la capital del Maresme músics de l’envergadura de Jesse Davis i Kirk Lightsey. En parlem amb Ivò Oller, president de l’Associació Jazz Maresme, que co-organitza el festival amb Fabrés produccions i l’Ajuntament de Mataró. 

Ivó Oller | © Esther Moreno

Ivó Oller | © Esther Moreno

El primer concert serà un homenatge a Jimmy Mc Griff, i el públic podrà escoltar un Hammond B3 original. “No un piano elèctric que simula el so d’un Hammond B3, sinó que tindrem un autèntic orgue Hammond B3 a l’escenari”, ens diu entusiasmat el trompetista Ivó Oller, director del festival. Aquest tipus d’orgue, inventat el 1934 per Laurens Hammond (1895-1973), es va concebre inicialment per substituir els grans orgues de tubs, que les petites esglésies no podien pagar, però es va acabar convertint en una icona de la música popular. Aquest dijous Victor Puertas lidera un col·lectiu integrat per músics de soul, jazz i funk, que oferiran un tribut a Jimmy Mcgriff, l’home que va traduir com cap altre al llenguatge del hammond B3 bona part del repertori de Ray Charles i Count Basie. També va fer composicions pròpies que es van convertir en autèntics clàssics del gènere.

Ivó Oller (Mataró, 1972) és llicenciat en Professional Music per la Universitat Berklee College of Music (Boston, EUA), on es va formar en composició, Music Synthesis i Performance. Actualment és president de l’Associació Jazz Maresme, l’entitat que organitza el cicle. Amb la gent de l’associació muntem un cicle primaveral que es diu ‘A la vora del jazz’ i des de l’Ajumtament se’ns va convidar a organitzar un cicle de final d’estiu. Jazz Maresme, amb la complicitat de Fabrés Produccions, organitza aquest cicle de quatre dies que serveix per celebrar el final de la canícula d’agost en un marc incomparable.

Ivó Oller és un trompetista, però es podria dir que és un home orquestra, coneix molt bé l’escena jazzística, soulera i bluesera del país perquè ha tocat amb gairebé tothom. La seva experiència com a trompetista inclou actuacions amb Barcelona Jazz Orquesta (Acompanyant Jon Faddis, Nicholas Payton, Benny Golson, Frank Wess, Jesse Davis), Barcelona Big Latin Band, Big Band Jazz Terrassa (amb la que ha actuat amb Carmen Lundy, Laura Simó, Carme Canela i Christina Machado), Big Acoustic Band (dirigida per Alfons Carrascosa) Omara Portuondo, Michael Philip Mossman, Dani Nel·lo, La Locomotora Negra, a diferents musicals com “Follies”, “Merrily” i “Chicago” (amb Àngels Gonyalons i Mar Regueras), Orquesta Plateria, Marcel Casellas, Miqui Puig, la gira 2004-06 amb David Civera i la participació a diversos festivals llatins a Massachusetts (EUA) i al “Made in Catalunya” (Nova York).

Aquests dies l’Ivò Oller participa a la Setmana Grande de Bilbao, on actua amb la Barcelona Jazz Orquestra, Los Fulanos i Joe Bataan. Des de Biscaia ens explica que el cicle Un tast de jazz “ha estat concebut amb la voluntat d’oferir un jazz de molta qualitat, agradable per a tots els públics, des del més entès fins al que s’acosta al jazz per primera vegada. Portar noms de renom és molt difícil, o molt car. El primer concert del cicle és el més soul i bluesero, amb vuit músics de molta qualitat a l’escenari, un bon tret de sortida”.

La nit de divendres serà el torn d’Eva Fernández (saxo i veu) i el grup del trompetista David Pastor, que toca acompanyat per José Luis Guart, piano, Pere Foved, bateria i Miquel Angel Cordero, contrabaix. “Eva Fernández és de la saga de la Sant Andreu Jazz Band i el grup de David Pastor ens garanteix un repertori dels temes clàssics del jazz”, diu Ivó Oller.

Dissabte 29 el festival estrena el Petit Off amb el concert de The Ohio Big-Band. Creada dins de l’Escola de Música El Carreró de Mataró l’any 2010, és una formació molt jove liderada per Francisco Ujaque i Enric Serras, amb intèrprets d’edats compreses entre els 9 i els 22 anys. Aquesta jove banda mataronina es compon de 3 saxos, 5 trompetes, 2 trombons, bateria, guitarra elèctrica, baix elèctric, contrabaix i teclat.

The Ohio Big Band

The Ohio Big Band

La traca final arriba diumenge 30. “Ens agradaria acabar el festival amb un concert que durés tot el dia, però encara no és possible”, diu Ivó. Això sí, els que diumenge arribin a les 19h a Torre Llauder gaudiran d’una llarga nit de jazz, que arrencarà amb el plat fort internacional del festival, Kirk Lightsey Trio & Jesse Davis. autèntics caps de cartell d’aquest Tast de Jazz.

El segon concert de la nit aplega tres cantants de casa nostra. Txell Sust, Marian Barahona i Gemma Abrié. Estaran acompanyades per sis músics, entre els quals hi haurà el mateix Ivó Oller, que ens explica que ha triat aquestes tres veus amb voluntat de fer un experiment: “Cadascuna té una personalitat molt concreta. Txell Sust és més soulera, i la Gemma i la Marian són més jazzeres. Cantaran soles, però també faran duets i algun tema totes tres juntes”, ens anticipa Oller, que diumenge les acompanyarà in person amb la seva trompeta.

Podeu consultar programa i horaris aquí