Un slam al tram

22.06.2017

Ahir es va fer públic el veredicte del premi TRAMa, el concurs en línia de relats col·lectius en català. En aquesta edició, organitzada pel TRAM i ATM, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, Quatre Ratlles i l’ESMUC, han participat un total de 150 persones usuàries del tramvia de Barcelona, les quals han elaborat fins a 15 relats en un procés de creació literària desenvolupat del 5 al 31 de maig. A partir dels paràgrafs inicials dels cinc escriptors professionals participants en aquesta edició, es van crear 15 relats diferents.

Foto de Juandó Alegret | © Diputació de Barcelona

Foto de Juandó Alegret | © Diputació de Barcelona

El relat guanyador ha estat “El conductor fantasma”, iniciat per Jordi Sierra i Fabra, amb la participació de Laura Freixas, Maria Castellet, Gerard Gomila, Laura Mucha, Íñigo Moreno, Cristina Balló, Javier Debarnot, Ivan Parrot i Berta Carbonell. Ahir Sierra i Fabra explicava que va patir molt durant el procés d’escriptura, perquè el va agafar de viatge per llocs on no sempre disposava de connexió a Internet. Mentre el mentor del grup feia un viatge en el temps, visitant illes on no arriba el wifi, el personatge del seu conte també feia una mena de viatge per remuntar-se un segle enrere, al 1917, i no diré més perquè no voldria fer cap espoiler.

‘El conductor fantasma’ és un conte de ressons caldersians, amb ingredients clarament fantàstics i paranormals, que manté la tensió en tot moment fins al final. No sembla un conte escrit per tantes mans, perquè el joc que proposa està molt controlat i no surt de mare en cap moment, com passa sovint en aquesta mena d’experiments col·lectius. Podeu llegir el conte aquí.

En la valoració del relat guanyador, el jurat, format per Joan Antoni Martín Piñol (escriptor), Laia Terron (Laboratori de Lletres) i Ester F. Matalí (Què Llegeixes?), ha tingut en compte la cohesió del relat, la correcció lingüística, el compliment dels torns, l’originalitat, els recursos literaris, la participació en el debat cooperatiu i el requisit bàsic que estipula que el tramvia aparegui a la narració.

L’acte va comptar amb la participació del director general de TRAM, Humberto López Vilalta, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. Si el relat guanyador té un punt de somni, López Vilalta va parlar també de somni, en referir-se a la voluntat de TRAM de ser alguna cosa més que un tramvia. Sense anar més lluny, la col·laboració constant amb l’ESMUC, que ahir acollia l’acte, és un dels és una mostra de la sintonia de TRAM amb la cultura. “Les empreses del futur tenen tres potes: la responsabilitat social, la innovació i l’atenció al client”, va rematar.

Laura Borràs va afirmar que és molt important que empreses com TRAM vulguin vincular-se a la literatura. I va associar les jams sessions del jazz amb els salms d’escriptura que comencen a aflorar arreu. El TRAMa és a casa nostra el concurs literari que més s’acosta a una jam o un slam. De fet, l’acte d’ahir es va amenitzar amb un duel entre els membres del jurat, que van rivalitzar en un slam d’improvisació literària mentre el pianista Mateu Pere Miquel els acompanyava amb música de fons. Anna Manso i David Cirici van competir contra Care Santos i Maite Carranza. Jordi Sierra i Fabra, el més veterà del grup, va tenir l’honor de pivotar entre uns i altres, de manera que es va assegurar, al mateix temps, la victòria i la derrota. Manso i Cirici havien treballat de guionistes plegats i al final el seu tàndem es va acabar imposant.

Jordi Sierra i Fabra amb l’equip guanyador del premi TRAMa | © A. Bofill

El concurs TRAMa T-premi

Els deu coautors del relat guanyador de la quarta edició de La TRAMa van obtenir una targeta T-Trimestre d’una zona, valorada en 142 euros. A més, el Laboratori de Lletres ofereix als guanyadors el curs presencial “Imagina i escriu”, sessió única i exclusiva de tres hores durant 2017, una llibreta d’exercicis i un 25% de descompte en qualsevol dels cursos presencials o virtuals del 2017.

Totes les persones inscrites i participants al concurs de La TRAMa que han escrit almenys un fragment vàlid han estat obsequiats amb una targeta T-10 i l’oferta d’un 20% de descompte en qualsevol dels cursos presencials o virtuals programats pel Laboratori de Lletres durant el 2017.