Un Sant Jordi sense llibres… de paper

23.04.2015

Un dia la gran majoria de llibres s’editarà tan sols en format digital. És molt possible que escenes com la que encapçala aquest article tinguin els anys comptats, escenes típiques de la Diada de Sant Jordi. Fa uns dies l’àrea d’Arts i Humanitats de la UOC proposava aquesta qüestió al seu compte de Twitter:

Jo vaig interpretar la pregunta en el sentit de ‘què passarà el dia que els llibres siguin –sobretot– digitals?’, perquè la convivència entre el llibre digital i l’analògic ja es produeix avui dia. Aquesta fou la meva resposta:


El dia de Sant Jordi els llibreters fan l’agost o treuen el ventre de pena. Segons el Gremi de Llibreters de Catalunya arriben a vendre entre el 5 i el 8% de la facturació anual. En un sol dia. Els carrers s’omplen de gent, molts compren l’únic llibre de l’any –que potser ni tan sols llegiran– i els nostres editors aprofiten per treure les seves novetats més comercials mirant d’assolir el cim de les llistes dels més venuts.

Tot plegat no lliga massa amb Internet i el llibre digital. Si en un futur la majoria de títols comercials tan sols es publiquen en digital, què passarà amb festes com aquesta?

Llibres

Menys llibres… més cultura?

Sant Jordi va de llibres i roses però no és una festa cultural o no del tot ni aquest dia. El 23 d’abril els 7 milions de catalans comprem 1,4 milions de llibres. Les setmanes anteriors ja hi ha moviment i els llibres que són novetat aprofiten l’avinentesa per presentar-se. Són actes culturals? Inevitablement, si parlem de llibres parlarem de cultura però aquí no hi ha lloc per a polítiques a llarg termini; fins i tot hi ha una categoria, la de ‘llibre mediàtic’ –que fa molta ràbia als personatges famosos que els firmen– que (gairebé) tan sols té sentit en dates de compra massiva –compulsiva– com aquesta.

El 23 d’abril comprem llibres –i roses– com si s’acabés el món o ens amenacessin amb un ‘Farenheit 451’ particular. Aquesta venda de llibres a peu de carrer no té sentit en un entorn digital; de fet no pot passar perquè la compra de llibres per Sant Jordi forma part d’una tradició i l’acte cultural és l’accident, no a l’inrevés.

Un Sant Jordi comercial no se sosté amb el llibre digital; la bona noticia és que llavors té molt més sentit com esdeveniment cultural capaç de fomentar la lectura i la compra de llibres a llarg termini. La progressiva digitalització obligarà a replantejar-nos les festes envers els llibres centrant-les en el seu contingut –la cultura– i no tant en el seu vehicle comercial –de paper o digital– perquè la seva vinculació no serà directa. Fins fa poc no podíem separar la cultura escrita del seu vehicle físic però avui sí i això implicarà canvis importants.

Laura Huerga, editora de Raig Verd, va respondre la meva piulada:

Hi estic d’acord, les grans plataformes i els grans grups editorials intentaran mantenir el fenomen comercial però la seva desnaturalització física els ho posarà molt difícil. És molt provable que hagin d’augmentar els actes culturals al voltant del llibre per aconseguir-ho i potser –només potser– això arrossegui la resta a fer el mateix tot i que jo crec que serà al revés: aquells amb capacitat per fomentar la cultura i la lectura marcaran la pauta de les festes i fires relacionades amb el llibre. Per Sant Jordi la gent surt al carrer i es topa amb els llibres de paper i les roses. És (gairebé) inevitable comprar-ne. No m’imagino un hipotètic 23 d’abril ‘sortint a Internet’ i topant-me amb un llibre digital malgrat hi ha maneres de simular l’experiència; un ‘pop-up’ o la publicitat intersticial no és ben bé el mateix. La faceta cívica i cultural de Sant Jordi no patirà perquè queda la rosa com àncora física a la tradició però tot el que envolta el llibre s’haurà de reinventar. Apostar per més cultura serà una de les maneres de fomentar la lectura i, amb ella, la compra de llibres. La Diada de Sant Jordi té futur però ens hauríem de començar a plantejar, amb temps i calma, com serà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Com serà? Doncs les roses les enviaran amb els mòbils i similars, però els llibres ja va dir Caius InterneTitus :Internet volant, scripta manent.