Un Sant Jordi allargassat

8.04.2019

El Sant Jordi de 2019 serà una festa llarga, dilatada. Estirada per davant: la diada funcionarà com la puntada final a les vacances de Setmana Santa. El dia de Sant Jordi, que queda encadenat al dilluns de Pasqua, començarà a deixar-se veure el cap de setmana vinent. Ahir, el Gremi de Llibreters de Catalunya va detallar les expectatives i novetats que té i presenta aquest any. El gremi espera una festa “tan massiva i participativa com les dels últims anys”. Segons Maria Carme Ferrer, presidenta de l’entitat, “serà una manera festiva de tornar a la feina”.

Sant Jordi. | Foto: Elisenda Rosanas / ACN

Serà –com dèiem– un Sant Jordi atípic per la ubicació al calendari. La diada serà la culminació a, com a mínim, quatre dies de festa consecutius. “Les vacances anticiparan Sant Jordi”, preveuen des del gremi. Els avançaments de la festa, però, no arrencaran el Divendres Sant. Hem de retrocedir encara una mica més: aquest cap de setmana vinent (13 i 14 d’abril) ja hi ha previstos els primers preliminars.

A Vic, per exemple, aprofitant el Mercat del Ram, una bona nòmina d’escriptors signaran exemplars a la parada que els llibreters gestionaran a la fira. Serà una festa prèvia promoguda per les set llibreries de la ciutat, Eumo Editorial, Òmnium Cultural i el Casino de Vic. Dijous Sant serà Torroella de Montgrí qui aprofiti la festivitat per muntar el ja habitual Berenar Literari que reuneix autors des de fa 9 anys. La trobada es farà a la llibreria El Cucut. La ciutat de Girona s’anticiparà a Sant Jordi el Dissabte Sant amb una iniciativa similar de trobada entre lectors i escriptors. Lleida i Tarragona també organitzaran activitats preliminars semblants. Per al gremi, totes aquestes festes prèvies seran una manera d’aprofitar el turisme que s’escamparà durant la Setmana Santa per tot el territori. Es busca una doble compra: durant les vacances i el mateix dia de Sant Jordi.

Aquestes celebracions anticipades serviran per buscar i trobar el llibre que volem regalar. “El llibre de regal es compra abans”, assenyala Ferrer. Tot i així, quedaran encara un bon gruix d’obsequis per decidir i comprar durant la diada pròpiament. I quedaran també les generoses autopropines que paguem amb gust. Des del gremi s’agraeix l’ajuda que els ajuntaments disposen per poder organitzar les diferents activitats de la festa del llibre i la rosa. Ferrer preveu que “els llibres més venuts seran les obres infantils i juvenils, la ficció policíaca, les novel·les d’intriga i els assajos polítics”. S’espera un increment de les vendes de fins a un 2%. Les llibreries tenen permís d’obertura el dilluns de Pasqua però només podran fer el descompte especial del 10% el dia de Sant Jordi. Divendres Sant obriran les llibreries situades en pobles i ciutats de la costa. Ferrer: “Pensem que serà un bon Sant Jordi”. El 2018, la venda de llibres va ascendir als 22 milions d’euros.

Per la seva part, Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya, subratlla la voluntat d’evitar una fixació excessiva en la llista dels més venuts: “Amb prou feines representen un 5% de les vendes totals. El més venut és la gran diversitat cultural”. “El dia de Sant Jordi l’oferta és de 50.000 títols diferents. Tothom que surt a passejar acaba trobant el seu llibre. Ens agrada fixar-nos en els llibres que apareixen a partir de la posició 25, per exemple. Són els llibres que prescriuen els llibreters”. Pel que fa a Barcelona, Tixis expressa la voluntat de dinamitzar tots els barris: “Barcelona no són només tres carrers. Han de passar coses a tota la ciutat”. De les Corts a Sant Martí.

Barcelona guanya espai

Marià Marín, secretari del Gremi de Llibreters de Catalunya, detallava l’espai públic que guanyarà Barcelona aquesta diada. Els carrers respiraran millor; nosaltres passejarem més relaxadament. Per alleugerir la circulació de vianants i vehicles, en alguns carrers s’ha ampliat l’espai públic habilitat per a parades; en altres vies (Passeig de Gràcia i Rambla de Catalunya especialment) se n’ha reduït el nombre: “Les cantonades s’han buidat”. Es vol evitar el caminar lent i exasperant de cada any. Les últimes diades han passejat el centre de la ciutat un milió i escaig de persones.

Els carrers que absorbiran el buidatge de les grans vies seran Consell de Cent, Còrsega i l’Avinguda Diagonal. Aquests tres carrers, que serveixen de connectors entre Passeig de Gràcia i Rambla de Catalunya, veuran augmentat el seu tragí fins a Muntaner. Aquest cop, Ciutat Vella incorporarà una novetat important: la plaça Vicenç Martorell acollirà parades de llibres sobre disseny, art i fotografia. També el Passeig de Sant Joan estrenarà trams amb parades. “L’ampliació de carrers ha permès créixer. Tenim més parades que mai”. Es calcula que n’hi haurà un 15% més (no només de llibreries, però: també d’editorials, distribuïdors…). Barcelona superarà les 200 parades. “La crescuda important, però, serà en espai”.

El gremi, a més, reforça aquest any l’aspecte comunicatiu amb una col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Internacional de Catalunya. A través de la pàgina web de l’entitat i de les seves xarxes socials es podrà consultar –cada dues, tres hores– informació sobre el desenvolupament de la jornada: informació pràctica, horaris del circuit de signatures, entrevistes als autors, etc. A Barcelona, la diada té una durada aproximada de 12 hores si ens ajustem als horaris del circuit de firmes.