Un resum de l’any literari a Serra d’Or

18.03.2015

El número de març de 2015 «Serra d’Or» ofereix un resum de l’any literari, signat pel crític Joan Josep Isern, que recull les commemoracions, els premis i els fets destacats de l’any passat. La portada està dedicada a Josep Palau i Fabre que, sis anys després de la seva mort, serà present a la programació del TNC d’aquesta temporada. També es destaca la figura del pare Marc Taxonera, un dels monjos històrics de Montserrat compromès amb la societat catalana.

Josep Palau i Fabre, l'any 1970

Josep Palau i Fabre, l’any 1970

Des de Menorca, Joan F. López Casanovas entrevista Maite Salord que analitza la realitat d’una illa que sobreviu tossudament a les maltempsades, des de la guerra civil fins a l’actual bel·ligerància anticatalana del Govern Balear, passant per l’impacte del turisme. A l’apartat de premsa, Jaume Fabre i Francesc-Marc Álvaro reflexionen sobre els periodistes que van contribuir a la fi del franquisme i els debats que cal afrontar en l’etapa posterior.

Bernat Lladó i Mas, a la secció d’art, interpreta l’exposició de Joan Vilacasas que el Museu de Sabadell li va dedicar la tardor passada. Teresa d’Arenys presenta una visió personal de les circumstàncies que han envoltat l’obra poètica de Jaume Medina, un autor que ha vist com la seva poesia quedava emmascarada per la seva activitat de traductor i llatinista.

En l’apartat de música, Xavier Chavarria analitza el significat i l’actualitat de l’òpera Don Giovanni de Mozart. Miquel Pujadó celebra els trenta anys ininterromputs de la seva secció “A puntades de veu” amb l’actualitat de la cançó francesa. A la secció d’espectacles, Nina Valls conversa amb Alfons Mas, l’actual responsable cinema Boliche i explica la trajectòria actual d’aquest cinema a partir de la reobertura de les sales el maig de 2013. Dins d’aquesta mateixa secció, Valls també parla sobre el paper de la dona en els mitjans de comunicació i de la creació de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació a l’any 2000.

Etiquetes: