Un reset per a BCN.RESET

23.09.2014

Els materials que s’han fet servir per a les diferents instal·lacions del BCN.RESET es reutilitzaran per a reforçar o crear altres espais de la ciutat i zona metropolitana gestionats per col.lectius: l’escola Baldomer Solà de Badalona, l’Skate Park de Santa Coloma de Gramenet, i l’espai Gardenyes i l’escola dels Encants de Barcelona.

Performance al Mur de la Ciutadella | Fotos: Laura Basagaña.

Des del passat mes de juny, els espais més emblemàtics de Barcelona han acollit el projecte BCN.RESET, un circuit urbà amb set instal·lacions artístiques i arquitectòniques que han proposat al ciutadà una reflexió sobre conceptes com democràcia, identitat, llibertat, diversitat i Europa, entre d’altres.

El projecte, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona (ICUB) i la Fundació Enric Miralles, i comissariat per l’arquitecte Benedetta Tagliabue i el director d’escena Àlex Ollé, es va incloure dins dels actes de commemoració del Tricentenari de Barcelona. Des de l’inici el projecte posava especial atenció en temes relacionats amb la sostenibilitat i el reciclatge. Ara, i després de la celebració de l’11 de setembre, les diferents instal·lacions del circuit es retiren i els seus materials – cedits per la Fundació Enric Miralles – es sumaran a altres espais i projectes socials de la ciutat i rodalies a través de l’acció de l’arquitecte Santiago Cirugeda i el col.lectiu Recetas Urbanas. Aquest col·lectiu té com a finalitat la creació de protocols, sense ànim de lucre, per millorar entorns urbans en benefici de la ciutadania, aportant gestions i recursos materials per aquestes construccions.

L’arquitecte Santiago Cirugeda desenvolupa des de fa 11 anys projectes de subversió en diferents àmbits de la realitat urbana amb una finalitat social. Entre els seus projectes destaquen des d’ocupacions en espais públics amb contenidors fins a la construcció de pròtesis en façanes, patis, cobertes o solars. En aquesta línia s’emmarca la reutilització que es farà del RE.SET.

 

4 projectes socials i educatius a Barcelona

El Centre d’Educació Infantil i Primària Baldomer Solà de Badalona, juntament amb l’equip de treball social del Consorci de Badalona Sud, i després d’una exitosa experiència anterior d’hort urbà, crearà un nou hort en col·laboració amb l’escola i diverses associacions del tercer sector, que es completarà amb  una pèrgola per al pati infantil,  un hivernacle i unes grades plegables utilitzant l’estructura en tuberia metàl·lica de l’obra “Llibertat”, la lona blanca de “Memòria”, l’estructura metàl·lica i la vela de vaixell d’Europa”, els tamborets metàl·lics i les taules de fusta de “Democràcia” i les peces de bambú de l’obra “Identitat”.

L’Skate Park de Santa Coloma de Gramenet s’ha dissenyat participativament amb els futurs usuaris. El procés l’han dirigit Straddle 3, Lur Paisajistak i Sergi Arenas, i afegirà un circuit per a bicicletes, un “bowl” i espais amb vegetació gràcies a les taules de fusta de l’obra “Memòria” i de tamborets metàl·lics de “Democràcia”.

L’Espai Gardenyes del barri de Sarrià de Barcelona, amb una gran xarxa d’associacions a la Casa Orlandal, vol ampliar i equipar un hort urbà comunitari i un espai polivalent amb la utilització de l’estructura metàl·lica i els murs de terra de la instal·lació “Europa”, les taules de fusta de “Democràcia” i les peces de bambú d’¨Identitat”. L’assistència tècnica la coordina l’equip BASE-A arquitectura.

Finalment, l’Escola dels Encants, del barri de la Sagrada Família de Barcelona, crearà una zona de joc infantil a través de l’estructura d’acer de “Ciutadella” i de les peces de bambú d’Identitat”, que seran tunejats i adaptats a través de processos participatius de disseny que ja fan des de fa temps famílies i professors.

Malgrat que ja no s’exposi al carrer, el projecte BCN.RESET seguirà viu fins el pròxim 10 de desembre gràcies a l’exposició “Making of BCN.RESET”, que organitza la Fundació Enric Miralles i que mostra el procés de creació previ de totes les escoles, arquitectes, col·lectius i col·laboradors que han participat en el circuit d’arquitectura efímera.

La Fundació Enric Miralles

La Fundació Enric Miralles és una organització privada sense ànim de lucre creada l’any 2011. La seu s’ubica al barri de Ciutat Vella de Barcelona, en el mateix edifici que acull l’estudi EMBT, i posseeix un caràcter obert i internacional. Un dels objectius fonamentals de la Fundació és la preservació de l’obra, idees i l’esperit creador de l’arquitecte Enric Miralles per al benefici de totes les generacions.

Amb aquesta finalitat, l’organització compta amb un arxiu on es conserven tots els dibuixos, croquis, documents, fotos, correspondències i més de mil maquetes originals de l’arquitecte. La Fundació, a més, és un espai obert a l’experimentació i la investigació; una plataforma per estimular el coneixement, inspirant-se en les claus del pensament innovador d’Enric Miralles.

Els programes didàctics de la Fundació (workshops, cursos, conferències, seminaris, exposicions i intercanvis internacionals) estan dirigits tant a estudiants i experts en arquitectura com al públic interessat. En totes les activitats es combina l’experiència i la reflexió, a través de les quals es pretén oferir una visió interdisciplinària i crear oportunitats per a l’experimentació i la innovació en el disseny, relacionant l’arquitectura amb els altres àmbits de la creació.

A més, la Fundació també coordina i promou projectes culturals relacionats amb l’arquitectura, la creació, la col.laboració i la societat, com és el cas de Bcn Re.Set i d’Adeje. Adeje es un centre de medicina tibetana a Tenerife que s’està remodelant amb materials naturals i sistemas sostenibles units a un programa de tallers participatius.