Un premi Franch

26.05.2016

Aquest dissabte 28 de maig se celebrarà a l’Auditori AXA la fase final del Concurs Internacional de Música de les Corts. És la 12ª edició d’un certamen que organitzen conjuntament el centre d’estudis musicals A Tempo, i l’associació Per l’Altre Cor Cremat de Barcelona. L’any passat la guanyadora va ser la flautista Elisabet Franch.

Elisabet Franch

Elisabet Franch

El concurs, obert a joves d’entre 18 i 35 anys, té dues categories, instrumental i de cant. Dins de la categoria d’instrumental poden concursar solistes i també conjunts de cambra amb un màxim de cinc membres. “Per als músics aquest concurs és una manera de posar-nos a prova”, ens diu Elisabet Franch. “Amb només 12 anys ha adquirit un gran prestigi internacional. Jo mateixa m’hi he presntat quatre o cinc vegades i he de dir que totes m’han servit. Com més Nos tinguem, més aviat arribarem a un Sí.”

Elisabet Franch ens explica que guanyar aquest concurs ha estat decisiu per a la seva carrera. Des que va guanyar el premi ara fa un any, Franch ha debutat al Carneggie Hall de Nova York i ha enregistrat un CD amb la discogràfica Solfa Recordings titulat Gipsy Airs. De fet, l’edició del disc és un dels premis del concurs i un dels grans al·licients per als 120 músics que enguany hi concorren.

El jurat, format per Jaume Aragay, RogerAlié, Ramon Coll, Joan Vives i Mercedes Conde, entre d’altres, ha seleccionat 8 intèrprets, 4 de cadascuna de les categories, que participen a la fase final que se celebra aquest dissabte a Les Corts. “El tracte és molt humà per part del jurat i l’orgaització, encara que no passis a final. No és Operación Triunfo”, diu Franch. Marcel Gorgori, que un any més serà el presentador de la final, se sorprèn del reclam internacional d’aquest concurs. “No és un certamen organitzat des del Liceu o del Palau de la Música. I tot i així, la capacitat de convocatòria és global”, diu Gorgori.

El concurs compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, però l’impuls inicial parteix de persones melòmanes. Sílvia Corcón, directora de A tempo, i Mercè de la Torre, Presidenta de l’associació Per l’altre cor cremat, es van proposar de fer un concurs internacional. El primer any es van presentar 118 persones i el guanyador va obtenir 300 euros. Aleshores el pressupost era de 2.000€.

El Concurs Internacional de Música de les Corts està dotat amb premis de 3.000 euros per als guanyadors de cadascuna de les categories. També es dota amb premis de 1.000 euros els finalistes. Els guanyadors seran proposats per participar en el cicle “Clàssica a les Corts”, en el concert que organitza l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran, en el cicle líric “Les Veus del Monestir”, en la beca de l’Open Opera Studio 2016, i en el concert de cloenda de la festa major de les Corts 2016, que se celebra al mes d’octubre.