Un poema de 24 hores (o més)

20.03.2019

El 1999, la Conferència General de la UNESCO va proclamar el 21 de març el Dia Mundial de la Poesia. De la Poesia en majúscula. A Catalunya, des de l’any 2007, la Institució de les Lletres Catalanes treballa per oferir una agenda d’actes proporcionada a la celebració. Fa aquesta feina amb la complicitat de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO (FCACU). Cada any, la ILC encarrega a un poeta representatiu de la literatura catalana una composició exclusiva per al dia en qüestió. Aquesta vegada ha estat Rosa Fabregat la poeta escollida. El poema ha de tractar, és clar, sobre el rovell del dia, la poesia. “Música immortal que camina i vola | per la nostra terra i per tots els cels”, ha escrit l’escriptora cerverina.

Rosa Fabregat. | Foto: ACN / Mar Vila

La ILC i FCACU organitzen més de 200 activitats arreu del territori. Escampar la celebració és un dels grans objectius dels organitzadors. Fer arribar la poesia a racons on encara sigui insòlita, marginal. Però no només: també allà on llueixi millor. S’hi impliquen biblioteques, escoles, centres cívics. “La poesia ens ha de servir per tenir en compte la llengua com un patrimoni. És també una manera d’homenatjar els traductors. I funciona com una eina de formació al llarg de tota la vida”, sosté Dolors Reig, directora de la federació. “La poesia té molt bona salut”.

El poema de Fabregat (Poesia. Música de l’ànima, teixida amb paraules) ha estat traduït a vint llengües. Entre aquestes vint hi ha les altres dues llengües oficials del país (castellà i occità / aranès) i algunes de les més parlades als Països Catalans. Àrab, guaraní, alemany, urdú, rus o portuguès. En anglès, el poema (traduït per Anna Crowe) té la força i la claredat dels versos de Maya Angelou. “Life-spark, light of understanding | that gently spreads trough all that would confine it”. 

Totes les traduccions de la peça estan recollides en un pòster plegable que es repartirà durant l’acte central de la celebració. Un acte que tindrà lloc a les 19 h a l’Arts Santa Mònica (La Rambla, 7) i en el qual Fabregat llegirà aquesta composició única, s’escoltarà una glossa de la poeta a càrrec del també poeta Francesc Parcerisas i es gaudirà de l’actuació de Magalí Sare i Sebastià Gris.

Fabregat (Cervera, 1933), escriptora i Doctora en Farmàcia, ha publicat ininterrompudament des que va publicar el seu primer llibre, Estelles, el 1979. Un debut guardonat amb el Premi Vila de Martorell 1978. La poeta ha lliurat en total vint reculls de poemes. La seva producció, però, no és solament lírica. Ha publicat també vuit novel·les. La capellana és la més emblemàtica.

Avui, Fabregat continua escrivint poesia; no, en canvi, novel·la: “La novel·la m’abdueix”. Profundament feminista, diu: “Vaig aprendre molt aviat que les dones no solíem guanyar premis i em vaig buscar prologuistes. Els meus premis han estat els meus prologuistes”. El seu reconeixement ha estat tardà: “Vaig passar molts anys en el silenci. No em passava res”. Tota l’obra poètica de Fabregat està recollida a Ancorada en la boira. Obra poètica I (1953-1993) i La temptació de vol. Obra poètica II (1994-2011). Tots dos volums els ha editat Pagès Editors, casa que l’ha acollit amb regularitat.

Amb l’elecció anual d’un poeta per al Dia Mundial de la Poesia s’ha traçat un “mapa poètic” del vers català. Anteriorment, aquest encàrrec l’han rebut Josep Piera, Jordi Pàmias, Jaume Pont o Olga Xirinacs. Tots, poetes sèniors. La bella experiència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. Enhorabona Rosa Fabregat! Esper llegir el poema, encara no tins la publicació.
    Des de Menorca una abraçada ben forta.

  2. Quina felicitat saber de tu. Recordo els vespres que escoltava com anaves rellegint en veu alta els teus poemes des de la meva habitació. El teu encant i amabilitat fa que siguis molt estimada. L’àngel del butà.

  3. Quina felicitat vore’t després de tants anys!! Els alumnes de l’escola de Santa Oliva et vam acompanyar musicalment en els teus primers recitals. No tinc prou paraules per expressar-te l’emoció que vaig sentir en vore’t l’altre dia.
    Una abraçada immensa i un bes dolcíssim de la Carme i el Dídac (mestres, aquells anys, de Santa Oliva).
    Enhorabona!