Un poble que trafica amb llibres

5.06.2016

Bellprat és un dels pobles més ben amagats del país. Està posat com un pessebre damunt d’un turonet, però per trobar-lo hi has d’anar expressament, perquè no ve gaire de pas de cap camí. És l’últim poble de la comarca de l’Anoia, a pocs quilòmetres de Santa Coloma de Queralt, que ja és la Conca de Barberà. Avui és la capital editorial de Catalunya, perquè aquest cap de setmana s’ha convertit en la Vila del Llibre.

 

Carme Junyent i isidre Grau han  presentat els seus llibres a la Fira de Bellprat

Carme Junyent i isidre Grau han presentat els seus llibres a la Fira de Bellprat

Ahir hi van presentar llibre l’Isidre Grau i la Carme Junyent, Jordi Cervera, Roger Peña i Cesk Freixas, al costat d’altres autors ments coneguts, com Núria Busquet o Sònia C. Ignés. Si hi aneu avui diumenge, hi trobareu presentacions de llibres, amb Màrius Serra o Najat El Hachmi, recitals, tallers i una fira d’editors independents, que han plantat la seva parada desafiant el sol i la pluja. Hi trobareu els editors d’Adesiara, Barcino, Voliana, Fonoll, Godall, Témenos o Sidillà, entre d’altres. Hi trobareu també bibliotecaris, que hi aniran a comprar llibres amb una partida que els ha concedit el Servei de Biblioteques del departament de Cultura pequè adquireixin fons bibliogràfics.

I si passegeu pel poble podeu entrar i tafanejar per les cases, que estan folrades de llibres i obertes al públic. Hi trobareu llibres de segona mà que es poden fullejar, llegir o fins i tot comprar. A Cal Selvis la Carme em rep i m’ensenya com ha convertit els baixos de casa seva en una llibreria especialitzada en poesia i teatre. La Carme i el seu home, l’Enric, són de Barcelona i tenen segona residència a Bellprat. Van impulsar aquesta fira amb la voluntat de preservar l’encant rústic d’un poble de pagès que fa uns quants anys, durant la febre immobiliària, va estar a punt de caure sota les urpes d’un constructor que hi volia fer cases adossades. “Hauria significat la destrucció d’aquest poble”, em diu la Carme.

En una altra casa, a Cal Pinyota, em rep la Constanza, que gestiona la comunicació d ela fira. A casa seva hi trobareu llibre antic i hi podreu veure l’exposició de Pere Pich, que ha il·lustrat unes biblioteques mil·lenàries de Mauritània. L’artista Lucas Daglio, de l’estudi Stay Hungry, hi ha impartit un taller de llibre d’artista. Al matí ha passejat els alumnes pel poble i encontorns i a la tarda han fet un llibre a partir dels materials que han recollit. Avui l’Anna Terricabras imparteix un altre curs de llibre d’artista a Cal Pinyota. La il·lustradora Núria Tomàs Mayolas, que ha comissariat la part expositiva de la fira, m’explica que també ha seleccionat obres de videoartistes i ha format part del jurat del concurs de cartells d’enguany.

En acabat m’arribo fins a Cal Valent, on em trobo una gran cavallerissa plena de llenya i al fons una sala plena de llibres i un home solitari llegint en una butaca. És l’Albert, jardiner de l’Ajuntament d’Igualada, oriünd de Copons, que un bon dia va decidir instal·lar-se a Bellprat i és un dels 14 habitants que hi viuen tot l’any. Ha fet la seva selecció bibliogràfica particular, amb obres de ficció i assaig.

Enric Bono, un dels impulsors d’aquesta fira, m’explica que enguany Cervera ha signat un contracte amb la gent de Bellprat per incorporar-se a la xarxa de viles del llibre, que ha nascut amb l’ambició d’estrendre’s per tot el país. L’equip de Bellprat ha acceptat el repte de reanimar el carrer Major de Cervera, l’artèria principal del poble, amb activitats relacionades amb el llibre que culminaran el mes d’octubre amb una fira que suposarà l’estrena de Cervera com a Vila del Llibre. Enric Bono m’anticipa que ja hi ha altres pobles interessats a sumar-se a aquesta festa, però no pot dir noms encara.

Una imatge de Cal Pinyeta amb tot de llibres. Al fons, l'exposició de Pere Pich.

Una imatge de Cal Pinyota amb tot de llibres. Al fons, l’exposició de Pere Pich.

Bellprat és un poble que trafica amb llibres. Si totes les viles del món es dediquessin a aquest negoci, el món seria una altra cosa.

Podeu consultar tota la programació aquí.