5 secrets de la Barcelona romana

Dijous vam assistir a una ruta per la Barcelona d’August, celebrada en el marc del cicle Barcelona Novel·la Històrica. La ciutat encara amaga secrets ocults. El recorregut va passar per alguns dels edificis que formaven part des del primer moment de la Bàrcino fundada per l’emperador August.

Tatiana Pagà

Tatiana Pagà

Graduada en llengües aplicades. Postgrau en Ideació i Narrativa Audiovisual. Actualment treballo a Núvol, digital de cultura, secció Pantalles.

Dijous vam assistir a la passejada per la Barcelona d’August, celebrada en el marc del cicle Barcelona Novel·la Històrica. La ruta ens demostra que la ciutat encara amaga secrets ocults. El recorregut va passar per alguns dels edificis que formaven part des del primer moment de la Bàrcino fundada per l’emperador August. Alba Casaramona, la guia, va dirigir la ruta per set emplaçaments importants perquè els interessats descobrissin la ciutat des dels seus inicis.

Alba Casaramona, guia per la Barcelona romana

El punt de partida va ser el Born CC, allí tots els integrants es van congregar i la guia va començar a endinsar-los en la història explicant els inicis de Bàrcino. August, enguany és el bimil·lenari de la seva mort, va fundar la colònia de Barcelona amb antics soldats on abans hi havia un poblat iber. Els motius principals per la tria d’aquest emplaçament van ser la fertilitat de les terres i la proximitat a la costa. La primera parada de la visita va ser l’església gòtica de Santa Maria del Mar. Aquesta basílica no formava part a l’antiga Bàrcino, però alguns historiadors apunten que era l’emplaçament de l’antic amfiteatre romà. A vol d’ocell es pot percebre que el barri del Born té una forma el·líptica, i això fa sospitar que els edificis actuals es van edificar sobre dels fonaments d’un amfiteatre.

La segona va ser les antigues muralles a la plaça dels Traginers. Aquesta part de la muralla gairebé no era visible fa uns anys a causa dels múltiples edificis de pisos que l’envoltaven. La muralla formava part d’un total de 76 torres que donaven la volta a la ciutat i que es va construir sense intenció defensiva, sinó amb l’objectiu d’unir i tancar la ciutat. Això sí, durant el segle IV dC va sofrir modificacions per enfortir-la i així fer front a possibles atacs. Una curiositat que va explicar la guia és que durant els anys 50 es va decidir restaurar la muralla amb material actual perquè així es pogues distingir quin era el material original que encara restava a l’edifici.

Les Termes Portuàries de Bàrcino van ser la tercera parada. Aquest indret servia als romans tant per relaxar-se com per tancar els seus negocis. Durant les excavacions es van trobar algunes agulles de cap de les dones que visitaven aquell emplaçament. Un aspecte sorprenent és que gràcies a l’esperit de l’Edat Mitjana de reciclar antics edificis avui en dia és possible veure aquest lloc, ja que durant aquesta època van mantenir gran part de les construccions d’edats anteriors. Avançant una mica més, la visita arriba a la Porta del Mar, al Pati Llimona. Aquesta porta era una de les entrades més importants de la ciutat, ja que tots els comerciants passaven per allí. Era tan especial perquè comunicava directament amb el mar (s’ha de tenir en compte que el mar ha anat retrocedint durant aquests 2.000 anys) i mercaders de terres llunyanes, Alemanya o Turquia, entraven per aquí.

Ruta per la Barcelona romana | Foto de BiBi Oye

La cinquena parada va ser l’església de Sant Just i Pastor, únic temple gòtic de Barcelona que no es va cremar durant la Guerra Civil. Es tracta d’un lloc ben singular, perquè s’hi conserven ben visibles les capes d’història de l’edifici. Probablement sigui aquí on hi ha les restes d’un antic mur del segle I aC i també d’un baptisteri del segle V dC. La visita va continuar fins arribar a la plaça del Rei, on a la part del subsòl es van trobar les restes del barri de treballadors de la ciutat de Bàrcino, el celler, la tintoreria, etc. També va ser l’indret on es va trobar la primera columna del Temple d’August. Després també es va descobrir que la resta de columnes estaven a la seu del Centre Excursionista de Barcelona. La parada final ens va portar fins al Temple d’August, edifici del segle I aC, que malauradament estava tancat i no el vam poder visitar.

Aquest dissabte 22 de novembre se celebra la darrera jornada del cicle Barcelona Novel·la Històrica. Podeu consultar el programa aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació