Un passeig pel BAM

20.09.2012

S’ha acabat l’estiu, sí, però sempre tenim les festes de la Mercè que ens ajuden a fer menys feixuga la tornada a la rutina. Aquest any serà la vintena edició del BAM (Barcelona Acció Musical) en el que durant tres dies la capital catalana gaudirà d’un grapat d’actuacions musicals. A continuació Conrad Dalmau us presenta algunes de les propostes més interessants.

 

David Carabén | Foto de Carla González i Maria Cabrera

 

 

Un dels problemes inherents del BAM és que l’espectador ha d’escollir, no pot estar a tot arreu al mateix temps, però a la vegada aquest és l’encant del festival i el que el fa tan atractiu, ja que podem trobar diverses opcions interessants que coincideixen a la mateixa hora en diferents espais.

L’any passat l’organització va destacar la presència de Maïa Vidal. La seva naturalesa cosmopolita representava molt bé l’esperit del festival. Enguany aquest paper recau en Filastine. El nord-americà –resident a Barcelona- Grey Filastine portarà el seu projecte compromès amb causes socials i polítiques. La seva música és una mescla de sons i sorolls del món amb dubstep i hip hop, entre d’altres. Actuarà dissabte 22 a les 00.45 h a Plaça Reial.

 

Maika Makovski | Foto de Carla González i Maria Cabrera

 

Del divendres 21 destaquem els concerts que es faran al Parc del Fòrum –a partir de les 22.30 h- amb propostes ja consolidades i d’altres emergents. Les visites de Vetusta Morla a la ciutat comtal ja comencen a ser habituals i en aquesta edició del festival no volien ser menys. Els Mishima portaran les cançons del seu sisè disc d’estudi L’amor feliç i el toc més rocker vindrà de la mà de Maika Makovski i els enèrgics Very Pomelo.

Després de presentar el seu disc Producto Interior Bruto Vol. 2 al passat Festival de Guitarra de Barcelona, Joan Colomo tocarà al BAM. El trobareu a la Plaça dels Àngels a partir de les 21.15 h amb el seu peculiar estil basat amb la bogeria i el sentit de l’humor. Això sí, anar a veure una actuació seva és tota una aventura, perquè no saps mai què et trobaràs. El que es pot garantir és que és un dels concerts més interessants d’aquesta primera jornada, juntament amb el de Bigott. El músic saragossà portarà la seva música i la seva psicodèlia a la Plaça dels Àngels a partir de les 00.30 h. El seu sentit de l’humor queda palès en el títol del seu últim disc: The orinal soundtrack. Atenció a temes com “Cannibal Dinner” ja que faran saltar tota la plaça.

El dissabte 22 serà el torn de la cita ineludible a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. La Iaia, guanyadors del concurs Sona9 del 2010, cada vegada més consolidats, compartiran escenari amb els britànics The Kooks i amb Love of Lesbian. Aquests últims han promès un concert de més de dues hores que els permetre tocar gran dels temes del seu nou disc La noche eterna. Los días no vividos així com per fer un repàs als seus grans èxits.

Altres concerts interessants a tenir en compte seran els de L’Hereu Escampa (plaça Joan Coromines, 22 h), Lüger (plaça dels Àngels, 22.45 h) i, com no, sempre podeu passar la nit al Parc del Fórum amb Che Sudaka –que celebren els seus deu anys-, Rapsusklei & The Flow FanaticsTxarango, el fenomen d’aquest any; i El Puchero del Hortelano. Per als que us agradi la música electrònica tant el divendres com el dissabte teniu l’Electro-BAM, també al Parc del Fórum.

 

Isaac Ulam

Isaac Ulam

 

Amb tot això no ens volíem oblidar de dues propostes noves, però que han rebut molt bones crítiques. La primera és la d’Isaac Ulam: se l’ha qualificat d’”artesà del folk” i amb Murtra, el segon disc, ha assolit l’èxit que es va entreveure amb En els prats més llunyans, publicat el 2009 i considerat peça de culte. Divendres a les 20.30 h a la plaça Joan Coromines.

La segona proposta és la de Maria Rodés. Hi podreu escoltar experimentació amb sons quotidians, cançons amb diversos llenguatges musicals, abstracció instrumental i una veu que embolcalla molt bé tota aquesta estructura musical. El diumenge a les 21.30 a la Plaça Reial.

I ja per acabar, afegir que qui tingui ganes d’escoltar propostes noves es pot apropar a la semifinal del concurs per a grups emergents Sona9 que es durà a terme el dissabte a la plaça Joan Coromines a partir de les 18 h.

Per cert, recomanació d’última hora: aneu a veure Woodkid. El francès Yoanne Lemoine (autor de videoclips per a Kate Perry, The Shoes, etc., i amic i col·laborador de Lana del Rey) és l’ombra que hi ha darrere aquest projecte d’art pop que ha assolit gran fama abans de treure el seu primer disc gràcies al clip d’”Iron”. Serà el diumenge a les 00.30 h a la Plaça Reial.

Sigui quin sigui el recorregut que escolliu, gaudiu-lo!