Un país d’arxius

7.06.2018

Aquesta setmana, els arxius catalans donen el tret de sortida a la celebració del Dia Internacional dels Arxius, que se celebra aquest dissabte 9 de juny arreu del món. Amb més d’una seixantena d’activitats culturals, es donen a conèixer aquests equipaments culturals de primer ordre i les tasques de custòdia del patrimoni documental que duen a terme els professionals que hi treballen.

Enguany, amb motiu de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, la celebració pren més rellevància que mai i vol posar en valor el patrimoni documental com a fonament indispensable per a la preservació, l’estudi i la divulgació de la memòria històrica i les identitats, però també com a serveis de gestió documental que impulsen la gestió eficaç i eficient de les administracions en els nous reptes de l’administració electrònica o la preservació digital.

Catalunya conserva un patrimoni documental excepcional que recula als segles IX i X  i que deriva de la seva històrica adhesió al document escrit, ja durant aquells segles, de la força adquirida per les seves institucions nacionals i de la intensitat de l’activitat dels catalans en tots els àmbits privats, des de l’economia a la cultura, l’associacionisme o l’activitat política dels segles contemporanis.

Les activitats organitzades pels arxius d’arreu de Catalunya s’adrecen a tots els públics amb un ampli ventall d’opcions, entre exposicions, cursos, conferències, jornades de portes obertes o tallers. En destaquen les visites guiades organitzades per arxius com el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià o la visita a l’Arxiu Històric del monestir de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona, entre altres visites a arxius municipals i comarcals. Entre les exposicions programades podrem trobar una mostra en format estereoscòpic (3 dimensions) d’imatges de la Vilafranca de Penedès del primer terç del segle XX. Un recorregut pels darrers 150 anys del barri de Gràcia de Barcelona o un altre pels 900 anys de la ciutat de Tortosa a partir dels deu documents més rellevants de la vila, A L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre. També cal esmentar la publicació del web en format responsiu dels “Manuscrits hebreus de Girona” de l’Arxiu Històric de Girona.

Durant dues setmanes al voltant del 9 de juny, l’Arxiu Municipal de Barcelona (AMB) organitza diverses activitats culturals, com ara jornades de portes obertes, conferències, tallers i exposicions, per donar a conèixer a tothom el patrimoni documental de la ciutat de Barcelona. És una oportunitat per a els ciutadans per conèixer els arxius i els professionals que s’ocupen de la gestió dels documents. L’Arxiu Municipal de Barcelona custodia i gestiona més de cinquanta quilòmetres de documents en paper, més de tres milions de fotografies i milers de documents gràfics, audiovisuals, electrònics i sonors. Podeu consultar la programació de l’AMB en aquest enllaç.

Les diferents iniciatives portades a terme arreu del món es poden consultar a la web del Consell Internacional d’Arxius.

Entre la programació de seminaris i conferències, l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya organitza un seminari sobre “Els protocols notarials i la Història: possibilitat de recerca” i l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre presenta el projecte de recerca “De les bales a la fam: vida i repressió a la Ribera d’Ebre als inicis del franquisme (1940-1945)”.

Pel que fa als tallers i cursos, destaquen un “Taller sobre la tècnica fotogràfica del col·lodió humit” organitzat pel Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, un “Taller d’enquadernació” a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell o el “Curs teòric-pràctic sobre conservació de documents” de l’Arxiu Històric de Lleida.

Altres activitats per no perdre’s són: La Viquimarató del Dia Internacional dels Arxius 2018, organitzada per l’Arxiu Municipal de Girona; la tercera edició dels tastets d’arxiu maridats amb vins a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès; l’audició “Spiritus Domini”. Missa de Pentecosta del segle XVII al Monestir de Sant Pere de les Puel·les, o la projecció a l’Arxiu Comarcal del Priorat , tots els matins d’aquesta setmana, de la filmació de la verema a Falset l’any 1925 realitzada per Erasme M. d’Imbert i Manero, primer etnòleg del Sindicat Agrícola de Falset.

Les dones i la maternitat

Un any més, l’Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona obre les seves portes per celebrar el Dia Internacional dels Arxius. Per tot això el 8 de juny s’oferexen visites guiades al Recinte de la Maternitat i a l’Arxiu Històric, que enguany se centra en «Les dones a la Maternitat». Les visites guiades seran a les 10 h, a les 11 h i a les 12 h. No es faran reserves i el lloc de trobada serà al recinte de la Maternitat, entrada per la travessera de les Corts, número 131-159 de Barcelona.

Les activitats de la Setmana dels Arxius es poden consultar al web del Dia Internacional dels Arxius 2018.