Un nou impuls a la Ruta del Cister

19.12.2014

La Ruta del Cister és una marca turística creada l’any 1989 amb l’objectiu de dinamitzar i promoure el turisme a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell. El seu nom ret homenatge als diferents monestirs cistercencs que es troben a cadascuna d’aquestes comarques: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges.

Reial Monestir de Santes Creus | Foto: Departament de Cultura

Reial Monestir de Santes Creus | Foto: Departament de Cultura

Al llarg d’aquest 25 anys, la ruta del Cister ha tingut un gran impacte turístic i econòmic, gràcies a les actuacions conjuntes dels Consells Comarcals de les tres províncies i de la Generalitat de Catalunya. Es comptabilitza que prop de 7.000.000 de persones han visitat els monestirs, gairebé 55.000 persones han transitat, des del 2008, pel sender de gran recorregut GR175, i s’han incrementat els establiments turístics a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell.

Així, doncs, després de 25 anys de posada en marxa i d’haver contribuït al desenvolupament turístic i econòmic de la zona, s’ha volgut donar un nou impuls a aquesta ruta: la Generalitat de Catalunya, juntament amb els Consells Comarcals i els agents públics i privats del territori, vol promocionar la Ruta del Cister com a producte cultural i turístic d’alta qualitat amb l’objectiu d’incrementar l’ús i el coneixement dels conjunts patrimonials. A través de tres línies d’actuació es vol millorar els espais d’acollida i els recursos interpretatius dels monestirs, dinamitzar els espais a través d’una programació cultural i educativa singular complementària, i, finalment, impulsar la Ruta com a producte turístic i cultural. Per portar-ho a terme, es crearan nous productes i paquets turístics vinculats amb el turisme d’interior i de muntanya, l’eix central de la promoció turística de la marca Catalunya durant l’any 2015, així com es reactivarà l’entrada conjunta als tres monestirs reials.

El conseller Mascarell, durant la celebració de l’acte, que va tenir lloc aquest divendres al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, va reafirmar que “des del Departament de Cultura estem reforçant el nostre compromís en el paper del territori”. Així mateix, “les nostres generacions estan descobrint la importància que té per nosaltres. Si aquest patrimoni cultural el sumem al patrimoni natural, al paisatge i al patrimoni viu de les persones, té una potencialitat i una força extraordinàries”. Mascarell va concloure afirmant que “és compromís nostre fer que el conjunt de l’administració assumeixi el patrimoni com un dels principals actius que té el nostre país: un gran paisatge, un magnífic patrimoni i una extraordinària comunitat humana”.

L’eix vertebrador de la Ruta del Cister

Els Monestirs Reials de Catalunya són l’eix vertebrador d’aquesta ruta, ja que són les edificacions religioses més importants del Cister europeu. Es tracta, doncs, d’un patrimoni únic, excepcional i especialment viu que conté segles d’història i que conserva els sepulcres dels reis de la Corona d’Aragó.

El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet és un recinte arquitectònic impressionant i el conjunt monàstic habitat més gran d’Europa. Va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991.

Per la seva banda, el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona és el recinte religiós femení de l’orde del Cister més important a Catalunya i el més antic, amb més de 850 anys d’història i vida religiosa ininterrompuda.

Finalment, el Reial Monestir de Santes Creus és considerat el bressol de l’arquitectura gòtica a Catalunya. Va ser protegit pels reis Pere el Gran i Jaume II, gràcies a la protecció dels quals va convertir-se en una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d’Aragó.