Un Nadal commemoratiu

1.12.2016

Vint-i-cinc anys de «La Marató» de TV3 són un èxit absolut de solidaritat, de compromís i d’esperança. És per això que volem commemorar aquest aniversari de «La Marató» al núm. de desembre de «Serra d’Or». També, entrevistem l’actriu Montserrat Carulla i parlem amb Quim Masferrer, juntament amb molts altres temes d’actualitat relacionats amb la literatura, l’art, el cinema, la música, el teatre, la lectura…

Toni Cruanyes entrevistant testimonis a «La Marató» de 2015, dedicada a la diabetis i a l'obestitat.

Toni Cruanyes entrevistant testimonis a «La Marató» de 2015, dedicada a la diabetis i a l’obestitat.

Mònica Planas, periodista especialitzada en crítica televisiva, fa un balanç del que han representat les 25 edicions de «La Marató»: «la quantitat [de diners] més important de l’Estat aportada per entitats privades. Això són molts diners», explica Miquel Vilar, primer director de la Fundació de la Marató. Un programa de televisió que ha estat capaç de sortir al carrer i vincular la gent dels pobles i les ciutats, i fer que la realitat superés les expectatives inicials: de programa televisiu a gran festa de la solidaritat.

Zeneida Sardà entrevista Montserrat Carulla, totalment activa, al peu del canó, fent lectures dramatitzades: «Ningú em va regalar res. Jo sola em vaig anar teixint el meu futur», i implicant-se en el moviment independentista: «Continuaré lluitant per la llibertat del nostre país.»

Sandra Comas Anglada conversa amb el «foraster català». Quim Masferrer, que recentment ha rebut el premi Ondas per «El Foraster», va començar a recórrer alguns indrets de Catalunya per a conèixer no solament els pobles, sinó sobretot els seus habitants, i això ho fa a través de la convivència amb els veïns del poble, que culmina amb el monòleg, en el qual resumeix l’experiència amb un toc d’humor ben característic.

Octavi Vilà, abat del monestir de Poblet, fa un repàs històric dels darrers setanta-cinc anys del monestir, des la restauració fins a la constitució del Poblet actual. Parla dels inicis i de la manera com va començar la restauració de les estances i els monuments del monestir fins a l’actualitat, i quins són els reptes de futur.

Montserrat Carulla. (Foto: Alex Rademakers-Arxiu «Serra d'Or»)

Montserrat Carulla. (Foto: Alex Rademakers-Arxiu «Serra d’Or»)

Jaume Fabre fa un repàs de la tradició dels còmics infantils en català des d’abans de la Guerra Civil fins a l’actualitat. Tracta de publicacions com «En Patufet», «L’Infantil» o «Cavall Fort».

Vinyet Panyella enceta la secció d’art amb l’exposició sobre Renoir que la Fundació Mapfre ha dut a Barcelona. Ho aprofita per recordar que el 1917, a causa de la Gran Guerra, artistes catalans

que havien fet la jeunesse a París van inaugurar a Barcelona l’Exposició d’Art Francès amb destacats pintors del moment, com Renoir, Toulouse-Lautrec o Cézanne, per citar-ne alguns. També, fa un repàs de l’obra d’aquests pintors catalans influenciats per Montmartre.

Diversos noms reconeguts són els que ocupen la secció de lletres: Ignasi Riera fa un repàs de la trajectòria literària i vital de Víctor Mora, autor d’«El Capitán Trueno», que ens va deixar l’estiu passat; Carles Cabrera ens introdueix en la producció assagista literària de Damià Pons, i finalment Fèlix Edo Tena evoca la novel·la com a gènere en el qual un indret geogràfic esdevé un espai literari a través de l’escriptura, tal com identifica en Juan Arbó (terres de l’Ebre), Porcel (Andratx) i Moncada (Mequinensa).

«La poesia és pintura que parla i la pintura, poesia muda.» Josep M. Ripoll escriu sobre la relació entre la il·lustració i la poesia catalana, i d’una iniciativa sabadellenca que treballa per a un diàleg fructífer entre l’una i l’altra a través de les postals de Nadal.

A música, Josep Dolcet explica la cara oculta d’Enric Granados com a compositor del Modernisme, ara que fa 100 anys de la mort i en farà 150 del naixement. Miquel Pujadó evoca la figura i la música de Guillem d’Efak i commemora els quaranta anys del disc Bèstia! d’Oriol Tramvia. Albert Ferrer Flamarich ofereix un panorama de la bibliografia sobre música clàssica més destacada del 2016.

A teatre, Enric Ciurans ens parla de dues destacades obres de teatre que s’estrenaran l’any vinent a Catalunya: Letter to Man al TNC dirigit per Robert Wilson i Davant la jubilació al Lliure dirigit per Krystian Lupa.

A cinema, Paco Poch comenta els films més rellevants del 2016 Karlovy Vary International Film Festival, com per exemple Galloping Mind, Bella e perduta o Paterson, entre d’altres.

Coberta del número 684 de desembre de la revista «Serra d'Or».

Coberta del número 684 de desembre de la revista «Serra d’Or».

Per acabar, Xulio Ricardo Trigo ofereix la seva tria personal. Publiquem ressenyes i notes de lectura de publicacions recents i, com sempre, posem a l’abast textos d’opinió amb les columnes de Miquel Calçada, Neus Canyelles i Vicent Partal, i l’article de Francesc-Marc Álvaro. També, hi trobareu una pàgina d’entreteniments amb un «sidoku» i els mots encreuats de Màrius Serra. 

Subscriu-te al número en paper o bé en digital. Si vols que t’afegim al butlletí mensual, escriu-nos a<serrador@pamsa.cat>També ens pots trobar a Facebook i a Twitter