Un món de creences al Museu de Lleida

15.12.2012

El projecte Un món de creences és una iniciativa del Museu de Lleida que pretén impulsar activitats de caràcter cultural, educatiu i lúdic amb la voluntat d’establir diàlegs entre les diferents cultures i religions que conformen la nostra quotidianitat. Miquel Sabaté, tècnic del Museu de Lleida farà una visita guiada avui dissabte a les 17h

 

 

El punt de partida d’aquesta proposta són les pràctiques realitzades per Eduard Guasumba, un estudiant d’origen equatorià de l’Institut Guindàvols de Lleida, i dues estudiants d’Història de l’Art de la Universitat de Lleida, Laia Sales i Macarena Fornells, en el marc dels diversos convenis de col·laboració establerts entre el Museu de Lleida i centres d’ensenyament secundari i universitari. El resultat d’aquestes pràctiques ha estat el lloc web Un pont entre dos mons, una mostra virtual dissenyada per donar a conèixer les diferències i els punts de trobada del patrimoni cultural de Catalunya i Equador, amb el fil conductor de les col·leccions del museu.

Diferències cronològiques que es fan evidents per l’asincronia existent entre dues cultures distants i amb una història tan diversa. La trobada entre aquests dos mons va donar lloc a un mestissatge cultural produït per la fusió d’elements de les cultures indígenes amb les provinents dels colonitzadors. Aquesta interacció es troba reflectida en una sèrie d’adaptacions de tradicions, deïtats i costums americans, que han perdurat gràcies a la seva adaptació cultural. Les podem comprovar en diverses festes de la cultura popular com la celebració de Sant Joan al juny o la de la Diablada durant la setmana de Reis. També seria el cas dels personatges vinculats a la religió cristiana com ara la Mare de Déu i la seva advocació: en aquest cas hem escollit la Mare de Déu del Carme per la devoció que li professen els equatorians.

La proposta virtual ha esdevingut presencial amb l’organització d’un programa d’activitats adreçades a tota mena de públics, que rep el títol: El llegat carmelità: Catalunya i el Nou Món. Entre les activitats destaquen la visita guiada temàtica Un pont entre cultures: Catalunya i el Nou Món, inspirada en el web abans citat; la taula rodona El Carmel a Lleida, a càrrec del professor Ximo Company (Universitat de Lleida),  Anna Maria Gaya (Parròquia del Carme), el P. Josep Castellà  i el P. Jesús Sans (santuari de Santa Tereseta), moderats per la directora del Museu de Lleida, Montserrat Macià; la visita teatralitzada Els Pastorets visiten el Museu, amb la col·laboració del grup AEM-Belles Arts Teatre; una visita a la parròquia del Carme de Lleida per descobrir el seu patrimoni artístic i la seva obra pastoral, acompanyats de la comunitat equatoriana de la ciutat de Lleida; i finalment, un taller de màscares adreçat als més joves que porta per títol Àngels i Dimonis.

 

Miquel Sabaté és tècnic del Museu de Lleida.