Un matí de flors i violes

3.05.2015

Diumenge a dos quarts de nou. El sol escalfa a la cimentada i cèntrica plaça de Can Mario de Palafrugell. Les veïnes amb el cistell de la compra que es dirigeixen al mercat no fan pinta d’anar a cap acte de l’últim dia del Flors i Violes. Tocades les deu, alguns espais i activitats encara han d’arrencar. Tot i el Flors i Violes, és d’hora i és diumenge.

El claustre del Col·legi Vedruna de Palafrugell, decorat pel Flors i Violes pels seus estudiants © David Parreño

El claustre del Col·legi Vedruna de Palafrugell, decorat pel Flors i Violes pels seus estudiants © David Parreño

Flors i Violes vol ser un homenatge a la primavera i oferir un circuit pels patis, jardins i carrers del municipi amb flors, música, art, animació infantil i dansa. Creat el 2010, pretén aprofitar el pont del Primer de Maig per donar el tret de sortida a la temporada turística. A primera hora del matí molts espais estan buits i puc parlar distesament amb les encarregades de les diferents zones decorades pel festival.

La Ferni, de l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell, vigila el teatre del Centre Fraternal, reconvertit per l’ocasió en un còmode cinema amb sofàs. Quan arribo està tapant el cartell que diu “No apte per menors” per un altre on es prega silenci. M’explica que projecten pel·lícules de drama i terror a la tarda, quan tornarà a posar el cartell per avisar els pares. Al matí, però, estan fent pel·lícules infantils i Charles Chaplin. Quina tranquil·litat. Hi podran anar els nens que surten de l’espai dels forns de la Bòbila Vella amb la cara pintada de tauró i un globus a la mà.

L’esperit del festival es comença a notar cap a les onze. Les autòctones ja han tornat a casa de la compra, i apareixen famílies senceres i molts francesos conquerint el centre de la vila. Des de l’Ajuntament ho consideren tot un èxit. Només el primer dia van distribuir 6800 dels 7000 llibrets del festival i va haver-hi unes 2000 descàrregues, em confessa un treballador de l’Àrea de Cultura, eufòric, que no pot amagar un somriure a la cara. Ara han hagut d’imprimir de pressa nous fulletons, que agafen visitants com la Montse i la Sílvia, dues amigues de Manresa, que han passat el cap de setmana a la Costa Brava en motiu del Flors i Violes. Ho van veure per internet i amb un mapa a la mà es disposen a descobrir els espais del festival mentre es fan un selfie.

Cyril Torres, assessor artístic del Flors i Violes, no ofereix una visió tan bucòlica. “Flors i Violes és la metàfora d’un fracàs de Palafrugell”, diu. Segons Torres, “demostra que la gent de Palafrugell vol fer coses i que no té mai aquest espai, i l’únic moment on el troben és a Flors i Violes”. Aquest artista presenta el festival com un projecte obert, popular, en expansió i que ofereix un ampli ventall d’activitats.

Al nostre voltant, el grup de percussió Pàtitis anima l’ambient pels carrers cèntrics del poble. Paral·lelament i en un registre completament diferent, el saxo de Juan José Serí i el violoncel d’Anna Caner omplen el museu d’escultura contemporània de la Fundació Vila Casas a Palafrugell. De moment, sembla que la fórmula funciona: el festival deixa estrets els carrers cèntrics de Palafrugell poc després de les dotze del migdia.