Un mapping sobre la història del Born

29.12.2015

Teniu ganes de fer un viatge visual i sonor per als moments cabdals de la història del Born Centre Cultural? Durant aquest Nadal a la cúpula del centre es projecta el mapping El Calidoscopi del Born CC, una de les activitats que us hem recomanat en aquest article. Es podrà veure els dies 29 i 30 de desembre i 2 i 3 de gener a les 18h, 18.15h, 18.30h i 18.45h.

Interior del Born, amb el jaciment en primer terme | Foto Marçal Font

Interior del Born, amb el jaciment en primer terme | Foto Marçal Font

El mapping, dividit en sis etapes, fa un recorregut sobre els principals moments històrics del Centre: des del segle XI fins al segle XXI, moment en què es va inaugurar el Born Centre Cultural. Durant el segle XI es daten les primeres notícies de l’existència del rec Comtal, al voltant del qual es van consolidar els gremis i van formar un barri pròsper, conegut amb el nom de Vilanova de Mar. A continuació, durant els segles XIII-XVII, el passeig del Born es va convertir en un mercat medieval gràcies a l’intercanvi comercial local i també, més endavant, amb Europa i l’Amèrica Llatina, cosa que el va fer evolucionar en varietat de productes, negocis i personatges.

Durant el segle XVIII, en plena guerra de Successió, moment en què Barcelona va ser assetjada i reconstruïda diverses vegades fins a la derrota del 1714, el barri de la Ribera va ser soterrat i es va construir la fortalesa de la Ciutadella, fins que a final del segle XIX i principi del XX, els ciutadans van reclamar la zona. La fortalesa, aleshores, es va convertir en el passeig de l’Esplanada, el primer parc pública de la ciutat i l’antecedent parc de la Ciutadella. El 1876, en ple auge industrial, es va construir l’actual edifici del mercat del Born, fet amb una nova arquitectura de ferro que fins ara no s’havia vist a Barcelona. El mercat no només va concentrar la venda de peix a l’engròs, sinó que també, durant el segle XX, va esdevenir mercat central majorista de fruita i verdura.

El 1971, però, el mercat es va tancar i va passar a tenir diferents usos: va passr a acollir exposicions de manera regular i diversos actes, sense que se li adjudiqués un ús definitiu. El 1996 es va acordar que acolliria la Biblioteca Provincial i, quan es van començar les obres, es van descobrir al subsòl les restes arqueològiques de l’antic barri de la Ribera, que es van decidir preservar i obrir a la ciutat. Ara és un equipament cultural que es coneix amb el nom de Born Centre Cultural.

Podeu fer un tast del mapping que es projectarà al sostre del Born en aquest vídeo: