Un MACBA accessible a les necessitats de tothom

5.04.2016

El MACBA ha presentat el programa d’accessibilitat que va iniciar l’any 2014, amb el suport de la Fundació Repsol, i les accions implementades per garantir l’accés a l’art a tots els públics de manera inclusiva. Interpretació en llengua de signes, bucle magnètic, informació en braile, reproducció d’obres, formació d’educadors i visites guiades adaptades permanents són algunes de les millores que s’han dut a terme.

L'accessibilitat, una aposta de futur  |  MACBA

L’accessibilitat, una aposta de futur del MACBA

Aquest projecte s’ha tirat endavant de manera diversificada, amb un equip multidisciplinari i transversal que ha treballat en tres àmbits d’actuació: la integració de l’accessibilitat a les sales, la millora de l’atenció al visitant amb diversitat funcional i la consolidació i ampliació del programa de visites guiades adaptades. El president del museu, Ferran Barenblit, ressalta que volen “eliminar barreres i fer l’art accessible absolutament a tothom”.

Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació Macba, considera indispensable “entendre què significa accessibilitat en un museu:”. Òbviament, no és només posar una rampa: “També hem d’oferir a tots els ciutadans accessibilitat artística i cultural”. I aquest el repte i la fita que es proposen. Grandes també considera que “crear patrimoni és molt important”, i per aquesta raó continuaran donant suport a la compra d’obres d’art, juntament amb la seva tasca d’ajuda en l’àmbit de l’educació, que també compta amb projectes específics per a individus amb necessitats especials.

Fer el MACBA més accessible és possible, també, gràcies a la col·laboració de la Fundació Repsol. El seu subdirector de projectes, Gonzalo Vázquez, explica que “un museu del segle XXI necessita una adaptació completa pròpia d’aquest segle més enllà de les rampes”, amb responsabilitat i integració com a eixos principals. “Què pot fer la societat per ajudar l’art? Des de la Fundació vam invertir la pregunta: Què pot fer l’art per millorar la societat?”.

D'esquerra a dreta: Gonzalo Vázquez, subdirector de Projectes Culturals i Socials de la Fundación Repsol; Ainhoa Grandes, presidenta Fundació MACBA; Ferran Barenblit, director MACBA; Tonina Cerdà, responsable de Programes Públics i Educació MACBA.  Foto: Juanjo Rovirosa, MACBA

D’esquerra a dreta: Gonzalo Vázquez, subdirector de Projectes Culturals i Socials de la Fundació Repsol; Ainhoa Grandes, presidenta Fundació MACBA; Ferran Barenblit, director MACBA; Tonina Cerdà, responsable de Programes Públics i Educació MACBA. Foto: Juanjo Rovirosa, MACBA

La responsable de Programes Públics i Educació del MACBA, Tonina Cerdà, es mostra satisfeta amb aquest “projecte coral, amb molt treball de fons i de formació de tot l’equip del museu” que els ha permès dedicar-se a diversos col·lectius amb dificultats d’accessibilitat a l’art, des d’estudiants amb necessitats especials fins a persones amb problemes de salut mental. A més, l’aposta pel patrimoni en el marc del projecte d’integració es veu recompensada amb la presentació de la col·lecció “ja adaptada”, en paral·lel al programa permanent de visites adaptades, que ha generat “molta fidelització”.

El programa d’activitats i la col·lecció s’han presentat en roda de premsa amb la presència del traductor en llengua de signes Enric Lluch. Una de les novetats és precisament la possibilitat disposar d’un intèrpret en els programes públics i en visites guiades. Els assistents a la col·lecció, així mateix, tindran al seu abast làmines tàctils, cartel·les en braile, monocles per a persones amb visió reduïda i un bucle magnètic per a persones amb discapacitat auditiva.

L’art integratiu ja és, doncs, una realitat al MACBA, que fa un pas endavant en la seva voluntat de ser una institució accessible que s’adapti a les necessitats de tots els públics.