Un Liceu per a persones sordes

11.07.2014

El Liceu es fa accessible a les persones sordes i amb problemes d’audició. La instal·lació d’un bucle magnètic permetrà apropar la música als usuaris d’audiòfons i implants. La iniciativa forma part del projecte “El Liceu accessible” i compta amb el finançament de Fiapas, l’Obra Social de La Caixa, Fundación Vodafone i Fundación Once.

Gran Teatre del Liceu

 

Ahir, 10 de juliol, es va presentar al Gran Teatre del Liceu la posada en marxa d’un bucle magnètic, amb cobertura a tota la Sala, el Foyer, la taquilla i el guarda-roba, per tal que les persones que portin audiòfons o implants puguin gaudir plenament dels espectacles. El Liceu se situa, així, al capdavant dels teatres d’òpera del món que es doten d’aquesta tecnologia, validada per diferents grups d’usuaris de pròtesis auditives.

El primer espectacle on s’usarà plenament aquesta tecnologia serà l’òpera Porgy and Bess, el proper divendres i, amb el servei d’audiodescripció per a persones cegues durant les òperes, forma part del projecte “El Liceu accessible”.

Roger Guasch, director general del Liceu, ha explicat que la in iniciativa del bucle magnètic “és un dels tres vectors del Pla Estratègic 2014- 2017, que persegueix retornar a la societat allò que la societat dóna al Teatre” i ha anunciat que es posarà en marxa una “Auditoria de l’accessibilitat”, per tal de determinar les dificultats d’accés al Liceu que tenen determinats col·lectius amb minusvàlues i “poder fer del Liceu un lloc de trobada de la societat, un Liceu per a tots”.

Els espais adaptats s’identificaran mitjançant el símbol d’accessibilitat auditiva. Els usuaris d’audiòfons i implants podran activar la bobina d’inducció de les seves pròtesis auditives i millorar el seu accés a la informació auditiva i parlada.

S’estima que un 8% de la població general té problemes auditius que dificulten entendre una conversa en un to normal, sense l’ús de pròtesis auditives. A Catalunya són unes de 138.400 persones.