Un film sobre Reinhold Messner premi de Cinema de Muntanya

24.11.2012

La pel·lícula ‘Messner’ és el film que s’ha imposat en aquesta 30a edició del Festival Unnim de Cinema de Muntanya. Es tracta d’una cinta de l’alemany Andreas Nickel, de 104’, i que s’ha erigit com el documental definitiu sobre la vida del mític alpinista Reinhold Messner.

 

Reinhold Messner

 

El documental reviu la trajectòria de Messner, a través de la seva personalitat però també dels èxits extraordinaris que ha acumulat. Recull moments crítics del seu currículum, com el tràgic accident al Nanga Parbat, on va morir el seu germà Günter, i també els cims que l’han catapultat al capdamunt de la història de l’alpinisme. Mite i controvertit alpinista, ara aquest documental sobre la seva vida s’ha emportat la Flor de Neu d’Or i el gran premi Vila de Torelló, valorat en 3.000 euros.

El premi Unnim al millor film de muntanya l’ha recollit ‘Autana’, del britànic Alastair Lee. És la darrera aventura de Leo Houlding que, acompanyat de Sean Leary i Jason Pickles, narra l’aventura que els va dur a intentar la primera ascensió de la cara est del tepui Autana. Imatges espectaculars d’una història a l’Amazona que ens serveix també per explorar el sistema de coves més alt del món.

‘I believe I can fly’, del francès Sebastien Montaz-Rosset, és el film que s’emporta el GrandValira al millor film d’esports de muntanya. Tancrède i Julien ens traslladen fins als nous límits del highlining, l’art de caminar en equilibri per una corda subjectada entre dos punts i a gran alçada. Aquest cop, els límits van tan lluny que els portaran a intentar caminar per damunt de les gorges del Verdon, pels fiords noruecs o entre els gratacels de París.

El millor film ecològic és per ‘Le village suspendu’ del francesos Véronique, Anne i Eric Lapied. Sis destins que s’entrecreuen en una història que ens traslladen a un petit poblat de 4.000 metres d’alçada a l’Himàlaia de Ladakh, on un riu transitable només quan es gela és l’únic contacte amb el món exterior. ‘Le village suspendu’ s’ha endut també el premi FEEC a la millor fotografia.

 

Andreas Nickel rep el premi Unnim de Cinema de Muntanya de mans del conseller Mascarell

 

El premi FEDME al millor film espanyol s’ha declarat desert; el premi Boreal al millor guió se l’ha endut la neozelandesa ‘Shackleton’s captain’ de Leanne Pooley mentre que el premi Mountain Wilderness és per Vite tra i vulcani dels suïssos Fulvio Mariani i Mario Casella.

Tambe s’han lliurat els premis de periodisme. Com a millor article s’ha premiat ‘El nom de les muntanyes. Missatges al vent’, de Xavier Martorell i publicat a Revista Vèrtex. El premi al millor reportatge és per ‘Explosión de tresmiles’, un text de la periodista Rosa Maria Bosch que va escriure per La Vanguardia.