Un festival petit i delicat

15.05.2015

La mezzosoprano sueca Anne Sofie von Otter, Rinaldo Alessandrini dirigint el Concerto Italiano i un homenatge a Pierre Boulez són els punts àlgids de la quarta edició del festival Nits de Clàssica, que tindrà lloc a la ciutat entre rius a primícies d’estiu, concretament del 26 juny al 15 juliol.

Anne Sofie von Otter

Anne Sofie von Otter

«És un festival petit i delicat, amb propostes exquisides per delectar els melòmans de la ciutat». Aixi resumeixen els responsables de l’Ajuntament el seu certamen Nits de Clàssica, dissenyat per l’equip de l’Auditori local des de fa quatre anys per substituir el Festival de Músiques Religioses i del Món, híbrid però de més envergadura. Com que es fa a l’estiu, l’esdeveniment cerca «obrir-se i arribar a la ciutat» diversificant-se per múltiples indrets, que inclouen alguns claustres i places, oberts al cel de l’estació més càlida.

Amb un pressupost de 160.000 euros i un total de 12 espectacles i una exposició, les nits clàssiques de 2015 presenten un increment de les activitats gratuïtes (aproximadament ho seran la meitat dels actes) en el que sembla un intent d’apropar-se a nous públics o almenys de facilitar-los l’accés, ja que els concerts de pagament també tindran entrada de 3€ per a joves de fins a 25 anys. Precisament, una de les activitats de franc és l’homenatge al gran director i compositor francès Pierre Boulez, que inclou dues actuacions: la del Quartet Tana i la del pianista Miquel Villalba, al Teatre Municipal i la contigua Plaça del Ví, respectivament. La presència de Boulez a Girona era desitjada; en el moment en què se celebren els seus 90 anys, però, no serà possible a causa de la seva fràgil condició de salut.

El programa de les jornades és farcit i variat, i inclou des de polifonies antigues fins a algun encàrrec contemporani. Una de les idees dels organitzadors, segons que assenyalen, «és la d’establir col∙laboracions poc habituals entre intèrprets reconeguts i per això tindrem duets com ara Tabea Zimmerman, la millor violinista del món, amb el pianista Javier Perianes (11 de juliol) o la fantàstica mezzosoprano Anne Sofie von Otter amb Kristian Bezuidenhout, al pianoforte (30 de juny)». Ambdues fites tindran lloc al claustre de la catedral, mentre que a l’Auditori de la Mercè (espai que aquest any finalment s’està recuperant per a la pràctica musical, després d’un temps de silenci) es podrà assistir al duel de pianos entre els joveníssims Alice Sara Ott i Francesco Tristano, que presentaran Els Ballets Russos de Diaghilev: Scandale! (7 de juliol), i al recital de madrigals Les llums i ombres pintades, a càrrec del Concerto Italiano sota la batuta de Rinaldo Alessandrini (28 de juny).

Més informació a: www.auditorigirona.org/nitsdeclassica