Un nou festival de dansa internacional i metropolità

30.11.2016

Jaume Collboni, tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació de Barcelona, ha anunciat avui la creació d’un nou festival internacional de dansa que se celebrarà en diferents municipis de la zona metropolitana a partir del 2017. L’anunci s’ha produït després de la primera trobada de regidors de cultura de la primera corona de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que s’ha celebrat aquest dimecres al Centre d’Art Tecla Sala de L’Hospitalet de Llobregat.

"Barris en dansa" assaig a can Felipa. Foto: Latintadetusojos - Isra Lòpez/Toni Payán

“Barris en dansa” assaig a can Felipa. Foto: Latintadetusojos – Isra Lòpez/Toni Payán

L’alcaldessa Núria Marín, amfitriona de la trobada, ha destacat que és la primera vegada que es produeix una trobada de regidors a aquest nivell per definir polítiques culturals conjuntes. “Hem d’abordar la cultura més enllà de l’estricte municipi. La cultura té un valor personal i col·lectiu, però també és un motor econòmic, perquè dóna feina a molta gent i dóna riquesa a la ciutat”, ha dit Marín al Centre Tecla Sala, motor del districte cultural que s’està impulsant a L’Hospitalet. El fet que la reunió i la roda de premsa posterior s’hagi celebrat al Tecla Sala ja és un símptoma d’una voluntat descentralitzadora. Collboni ha posat L’Hospitalet com un exemple de bones pràctiques en el camp cultural i ha constatat que no hi ha una xarxa que articuli culturalment el territori metropolità. “En tot aquest territori on arriba el metro, hi ha més de dos milions i mig de persones amb una gran oferta cultural per compartir. Molt ciutadans que es desplacen en metro ja no distingeixen en quin municipi es troben”, ha afegit Collboni per donar a entendre que l’oferta cultural de tots aquests municipis és més accessible que mai i ha de ser compartida. El futur festival de dansa serà la primera experiència que posarà de relleu aquesta realitat cultural metropolitana.

Laia Sabater, regidora de cultura de Badalona | Foto Bernat Puigtobella

Laia Sabater, regidora de cultura de Badalona | Foto Bernat Puigtobella

A banda de Marín i Collboni, han assistit a la reunió els regidors David Quirós (L’Hospitalet de Llobregat), Laia Sabater (Badalona), Petra Jiménez (Santa Coloma de Gramenet), Rocío García (Cornellà de Llobregat), Montse Zamora (Esplugues de Llobregat) i Juan Carlos Ramos (Sant Adrià de Besòs). Tots han coincidit en la necessitat de teixir complicitats en l’àmbit cultural perquè, entre d’altres coses, com ha subratllat Collboni, “la cultura és fonamental en la construcció d’una identitat metropolitana”.

Laia Sabater, regidora de cultura de Badalona, ha manifestat que des de Badalona es treballa per recuperar iniciatves que havien quedat abandonades o retallades durant l’etapa del PP, i troba necessari compartir amb altres regidors visions conjuntes per impulsar polítiques culturals.

Petra Jiménez, regidora de Santa Coloma, ha coincidit en “la necessitat de sumar, compartir i expandir la cultura amb una mirada metropolitana perquè les nostres ciutats siguin més cultes i felices”.

David Quirós Brito, regidor de cultura de L'Hospitalet | Foto de Bernat Puigtobella

David Quirós Brito, regidor de cultura de L’Hospitalet | Foto de Bernat Puigtobella

Montserrat Zamora, 3ª tinenta d’alcaldia d’Esplugues, ha destacat que la mobilitat dins la zona metropolitana és clau a l’hora d’ampliar l’oferta cultural. Juan Carlos Ramos, regidor de Sant Adrià del Besòs, ha afegit que els municipis petits com Sant Adrià del Besòs han d’aprofitar l’onada metropolitana per reforçar la seva vida cultural.

Un festival internacional de dansa

Barcelona ha posat sobre la taula un primer projecte: el futur festival de dansa. Un projecte, ha explicat el regidor de Barcelona, que visualitza “la necessitat de compartir cultura amb els municipis que delimiten amb Barcelona, amb una base concreta que ofereixi continguts culturals de qualitat als 2,8 milions de persones que viuen a l’Àrea Metropolitana”.

Collboni també ha expressat la voluntat que la mirada metropolitana impregni tota la cultura, i ha posat l’exemple de les fàbriques de creació “que ja tenen aquesta mirada més àmplia i acullen creadors de diferents procedències”.

La intenció és ampliar progressivament aquest primer grup de municipis amb la incorporació d’altres poblacions metropolitanes. “Per alguna banda havíem de començar i aquest és el primer pas”, ha contestat el tinent d’alcaldia quan se li ha preguntat per què no havia incorporat municipis del Vallès, que estan connectats a la capital amb els Ferrocarrils de la Generalitat. La propera reunió serà a finals de gener a Badalona.