Safegees, l’app que salva els refugiats

29.09.2015

Des que aquest estiu ha esclatat la crisi de refugiats al Pròxim Orient i Europa s’ha vist col·lapsada per l’enorme flux de persones que fugen de la guerra i la desgràcia per buscar un futur millor, tots els àmbits de la societat civil s’ha mobilitzat a través de diverses iniciatives. Fins i tot hackers s’han afegit a la mobilització a través d’una trobada de hackathon que ha tingut lloc aquest cap de setmana passat a Barcelona.

Els quatre integrants de l'equip que ha desnvolupat l'app Safegees

Els quatre integrants de l’equip que ha desnvolupat l’app Safegees

Un hackathon és una trobada de programadors que té com a objectiu el desenvolupament col·laboratiu de software. En aquest cas, es tractava de desenvolupar una aplicació que contribuís a cercar solucions que serveixin per aturar conflictes i ajudin a construir un entorn pacífic.

International Alert ha estat el creador d’aquesta iniciativa, que es coneix com a #peacehack, amb la qual ha volgut reunir dissenyadors, desenvolupadors i voluntaris per la pau a cinc ciutats arreu del món durant un cap de setmana, en un esdeveniment que formava part del segon Talking Peace Festival. A Barcelona, Build Up —amb el suport de Data Pop Alliance, Catalan Agency for Cooperation to Development, Consulate of Colombia in Barcelona, PuntoJES, Impact Hub Barcelona i Impact Hub Madrid— es va encarregar d’organitzar la trobada.

Com pot ajudar la tecnologia a la pau i la migració?

La iniciativa #peacehack se centra en la pau i la migració, i ha proposat a diversos hackers diferents reptes que es poden resoldre amb les mateixes tècniques amb què treballen dia a dia, però que poden servir com a ajuda per millorar la vida de persones que es troben en algun tipus de conflicte. Aquests reptes són, per exemple, ajudar els refugiats sirians a seguir en contacte amb la seva família i amics; trobar maneres de denunciar i educar sobre el tràfic de persones; simular moviments migratoris des de Síria per alertar les poblacions de les causes d’aquest fet; crear un joc pel mòbil sobre persones desplaçades segons conflictes, dissenyar una plataforma de col·laboració per projectes i idees per PeaceStartup, construir un model de prototip de construcció del crim fent servir el trànsit de dades des de Bogotà, i millorar un sistema d’identificació i desmantellament de rumors i estereotips en línia. A partir d’aquests reptes, diversos grups —individuals o en grup— es van posar a treballar per crear les seves aplicacions i de les quals van sortir tres finalistes: Safegees, que va rebre el primer premi, SOSMS, que va rebre el segon, i Parcero, a qui es va atorgar el tercer premi.

Álvaro, Guille, Gerard i Víctor presenten 'Safegees'

Álvaro, Guille, Gerard i Víctor presenten ‘Safegees’

Safegees, guardonada amb el primer premi, va ser creada per un grup de quatre desenvolupadors de diversos llocs de la península: Álvaro, Guille, Gerard i Víctor. Tots quatre van anar per separat a la jornada i es van conèixer allà. Víctor Purcallas ens explica que tenia ganes de contribuir en algun projecte relacionat amb la crisi dels refugiats: “Actualment hi ha aplicacions com Telegram que permeten establir comunicacions privades i segures i el nostre objectiu era buscar la manera de garantir la privacitat dels refugiats”.
Durant el seu llarg recorregut, els refugiats van coneixent gent que fa el mateix periple i l’aplicació vol servir perquè puguis continuar mantenint contacte amb aquestes persones d’una manera segura a través d’una aplicació per a mòbil i web, ja que permet geolocalitzar les persones a qui es vulgui indicar la posició. “Només podran contactar amb tu les persones que tu acceptis en l’aplicació i així els altres poden saber on ets”, explica Víctor Purcallas. L’aplicació té forma de mapa, sobre el qual es poden veure les persones que formen part de la teva xarxa social.

A més a més, l’aplicació permet que organitzacions com Metges sense Fronteres i Creu Roja puguin posar de manera segura sobre el mapa punts d’informació —campaments, centres de salut, marcar fronteres, punts de servei de cada país— que siguin útils per als refugiats i que ells poden adaptar segons el que els convingui.

“Hem tingut en compte que no tots els refugiats poden tenir accés a mòbils ni a internet, de manera que l’aplicació permet tenir múltiples sessions obertes i que són privades d’acord amb els paràmetres de cada usuari”, afegeix Purcallas. Les organitzacions poden accedir-hi per crear dades anònimes sobre el moviment d’usuaris registrats a l’aplicació per veure com el flux de refugiats està canviant en viu.

Per a Víctor Purcallas aquesta experiència ha estat “espectacular” i per a ell és una manera de “posar la creativitat al servei del bé comú”. El grup ha rebut com a guardó un viatge per dues persones a Build Peace, una conferència internacional sobre pau i tecnologia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris