Mao, Jesucrist i Goebbels es troben al Born CC

22.05.2015

El proper dissabte 23 de maig tindrà lloc el quart Encontro Imaginari al Born CC, l’últim amb autoria de Hélder Costa, que comptarà amb il·lustres personatges i grans noms de l’escena: Dani Arrébola es posarà en la pell de Mao Zedong, Francesca Piñón serà Jesucrist i Albert Pérez interpretarà a Joseph Goebbels.

Helder Costa diuemenge al Born CC

Helder Costa diuemenge 10 de maig al Born CC | © Pere Virgili

Helder Costa ha inventat una forma teatral ben original, el dels encontres imaginaris, consistent a representar dalt d’un escenari una trobada plausible entre tres personatges històrics que per raons cronològiques o geogràfiques no s’haurien d’haver pogut reunir mai.

Després de la funció Helder Costa m’explica que la gènesi d’aquest format teatral va sortir d’una proposta que li van fer fa molts anys de la televisió portuguesa, que havia de consistir a entrevistar un personatge històric durant uns quants minuts. A partir d’aquí la idea es va anar obrint fins a convertir-se en una tertúlia imaginària. Poca broma. Costa ha escrit més de cent obres amb aquesta fòrmula. Em diu que no sabria explicar-me quin mètode segueix per triar tres personatges que puguin interactuar. “Em deixo guiar primer per la imaginació. Comences primer per un personatge i a partir d’aquí pots anar estirant el fil”, em diu Costa mentre prenem el vi que serveixen els d’INCAVI després de cada funció. “El darrer Encontro que he escrit ha anat una mica així. Aquest cop reuneixo en un mateix escenari Dimitrov (Un home que va participar en el front popular contra els nazis), Chiang Kai-shek (opositor a Mao Tse-Tung) i Melina Mercouri (la primera ministra de cultura europea).

Tota una vida dedicada al teatre

Helder Costa (Grândola, 1939) és un dels màxims representants del teatre polític, ideològic, a Portugal. En la seva veu hi ha encara l’espurna del combatent incansable i alhora el cansament del que ha lluitat tota una vida. Sota els ulls, se li acumulen les ulleres, les bossetes on porta anys d’insomnis i lectures.

Helder Costa és director de la companyia A Barraca (el nom és un homenatge a Lorca), que té la seva seu al Teatro Cinearte de Lisboa. La companyia es va fundar l’any 1975, però Helder va iniciar-se en el teatre molt abans, entre els anys 1967 i 1974, durant el seu exili a França, on diu sarcàsticament que va fer l’Erasmus de Salazar. Costa fa servir aquest terme per desdramatitzar l’exili, i també perquè “hi ha molta gent que va sortir de Portugal aquells anys perquè buscava nous aires, no perquè estigués perseguit pel règim del dictador. D’altres, en canvi, van anar a parar a la presó.”

A París Costa va conèixer, entre d’altres, Dario Fo i va freqüentar l’Institut d’Études Théatrales de la Sorbonne i va participar en muntatges que li van valdre els primers reconeixements al Festival Mundial de Teatre Universitari de Nancy. Un cop tornat a Lisboa, va entrar a La Barraca, companyia fundada per l’actriu i directora Maria do Céu Guerra i pel director Mário Alberto. La Barraca és una companyia independent d’esquerres, que sempre s’ha distingit per l’oposició que ha fet a l’establishment. “En el nostre teatre hi ha sempre una voluntat pedagògica. Ens ha preocupat molt explicar la hstòria i cultura de Portugal, però també la guerra civil espanyola o el nazisme.

Un Encontro amb Jaume Mallofré, Carme Elias i Joan Anguera

El proper Encontro està programat per diumenge 17 de maig al Born CC dins el cicle El Born surt a escena. Aquest nou encontro tindrà com a protagonistes Denis Diderot, María Félix i Giuseppe Verdi, que seran interpretats en una lectura dramatitzada per Jaume Mallofré, Carme Elias i Joan Anguera, i presentada i moderada per Evelyn Arévalo. Helder Costa ens explica per què ha triat aquests tres personatges: “Diderot, impulsor de l’Enciclopèdia, és un referent per la seva força cultural i per la seva implicació política general. Verdi és el gran opositor del creador de l’òpera rock, que en dic jo, que és Wagner. I a l’actriu mexicana María Félix l’he escollida perquè per a mi és un mite. La vaig veure de ben jove en una pel·lícula que es diu Río escondido, on ella mata un explotador que n’abusa. Recordo quan aquesta pel·lícula es va projectar a Portugal, jo la vaig veure en una Societat Agrària i en el moment en què ella es venja de l’explotador hi va haver una explosió d’alegria entre el públic, format majoritàriament per camperols. A mi m’interessa propiciar aquests moments en què l’art i la cultura es fusionen en comunicació amb el poble”.

L’esquerra portuguesa, però, no passa pel seu millor moment. “No ens hem sabut treballar el nostre procés ideològic ni fer-lo arribar a la cultura”, lamenta Costa. “Si no connectes amb la gent no existeixes i no tens influència real en les persones. El 25 d’abril del 1974 a Portugal es va viure una revolució, però no hi va haver cap tret, va ser el triomf de la ideologia i la cultura. Avui l’esquerra a Portugal està molt malament, s’està dividint. Diem, sense ironia, que es creen cada dia nous partits d’esquerra per crear una unitat d’esquerres!”

Helder Costa amb els actors

Helder Costa amb els actors Pere Eugeni Font (Rasputin) Joan Massotkleiner (Cervantes) i David Anguera (Charles Chaplin) | © Pere Virgili

Encontros amb famosos

Per connectar amb un públic més ampli, Helder Costa ha redimensionat els Encontros obrint-los a la participació de persones conegudes de la societat portuguesa. Des de fa un parell d’anys, ja no treballa tant amb actors com amb figures públiques que es presten a fer lectures dramatitzades encarnant personatges històrics. I s’han donat encarnacions amb molta càrrega ideològica. El cas més irònic ha estat el del general Salazar, que va representar Othelo Carvalho, un dels líders de la Revolució dels Clavells. I el general Humberto Delgado va ser encarnat per un altre heroi famós de la Revolució dels Clavells, Vasco Lourenzo. Aquesta nova fórmula ha fet furor entre el públic i el teatre sempre és ple. “Ara tenim llista d’espera, de gent famosa a Portugal que vol aparèixer en un dels nostres Encontros”, diu Costa. De material no n’hi faltarà, perquè ja ha escrit 110 tertúlies imaginàries. “Quan estic trist i avorrit amb el poble portuguès començo a escriure i em tranquil·litzo…”

Aquest diumenge 17 de maig a les 19h teniu una nova cita amb Helder Costa a El Born CC. Per més informació, feu clic aquí.