Un dia al Liberisliber

4.10.2014

La jornada a Besalú ha començat moguda. El dia s’ha aixecat serè i clar. De bon matí, editors independents d’arreu dels territoris de parla catalana han emplenat la vila de llibres, xerrades literàries i un munt més d’activitats, fins i tot per a infants. I és que, des de ja fa cinc anys, durant la primera setmana d’octubre (aquest any toca avui i demà) Besalú acull la Fira LiberisLiber d’editorials independents.

CeskFreixas

El cantautor Cesk Freixas.

Les activitats han tingut lloc al llarg de la jornada: presentacions, firma de llibres, taules rodones. L’activitat que ha encetat el LiberisLiber d’enguany ha estat la presentació del nou llibre escrit pel begurenc Adrià Pujol, Picadura de Barcelona, editat per Edicions Sidillà, que ha estat seguida per la del llibre Joana i les set magnífiques, escrit per Mercè Galí, ambientat a la ciutat de les Roses. També el públic assistent ha pogut assaborir la presentació del llibre de Víctor Sunyol, Birnam, un assaig que versa sobre el valor de la paraula i la naturalesa del llenguatge. També s’han presentat altres llibres, com El lento abandono de la luz en la sombra, de José Luis García Herrera, La columna dels esguerrats, d’Amadeu Alemany, i I visqueren felices. Relats de lesbianes, raretes i desviades, un llibre de relats que reivindica una literatura lèsbica menys dramàtica i més feliç.

Enric Casasses, quan ja eren tres quarts de sis, ha presentat Intent de comentar-hi, un comentari sobre el poema “Soleiada” de Joan Maragall i que ha editat Edicions Vitel·la. Cesk Freixas, que presentava Paraules per a Gaeta (Tigre de Paper), ha firmat llibres per a tots aquells que han volgut i, a la tarda, s’ha pogut sentir una escaramussa poètica de la mà de Biel Barnils, Lali Ribera, Carlos Terrón, Núria Martínez Vernis i Lluís Riera.

Qui volgués, ha pogut conèixer la ciutat de Besalú, ja que una altra de les activitats que proposades per la Fira ha estat precisament fer un volt per la vila. Qui tenia curiositat per les enciclopèdies sobre història natural, podia visitar el Museu de Miniatures i Microminiatures.

L’organització també ha pensat amb els més petits i ha organitzat tot d’activitats per a ells, algunes de les quals es fan els dos dies. El diumenge al matí hi ha organitzat un taller de creació artística perquè deixin volar la seva imaginació.

Els dos tuitaires residents, àlies gourmets literaris, Adrià Pujol i Carme Fenoll, per altra banda, ens han mantingut al dia de tot a través de les xarxes socials. A Twitter, el seguiment s’ha pogut fer a través de l’etiqueta #LIB2014. Adrià Pujol, a través de la seva mirada personal, s’ha mogut a través de les paradetes i ens ha fet salivar a tots amb les novetats d’alguna editorial: davant de l’estand d’Adesiara Editorial no s’ha pogut estar de dir “Aquí em deixaré la pasta que no tinc”. Al migdia, molts han aprofitat per escampar (ni que fos una estona) la boira, i l’escriptor begurenc ho ha captat amb la seva càmera: “Els llibreters del #LIB2014 són tan independents que de vegades ni hi són”, ha bromejat.

Segons Carme Fenoll, “fires com Liberisliber s’haurien de repetir molts caps de setmana a algun punt de Catalunya”, ha dit. Ha aprofitat per donar una volta per la fira i per ensenyar a través de les xarxes socials tot el que es podia fer al llarg de la jornada: tast de vins, jocs per a menuts, etc. També s’ha apropat fins la taula rodona on Sánchez Piñol, Delgado i Panyella analitzaven per què cada vegada més la política és un tema de candent actualitat.

Sembla que a mitja tarda el cel amenaçava pluja, però tal com deia des del seu compte de Twitter l’organització del Liberis Liber Besalú, “quatre gotes no tomben els soldats dels llibres”. Tot i la presència de núvols, hi havia una bona gentada, tal com ens explicava des del seu compte de Twitter Adrià Pujol. Germà Capdevila, que s’hi passejava, no ha pogut estar de piular: “La fira Liberisliber és una temptació rere l’altre! Així no hi ha butxaca que ho aguanti!”.

Finalment, per cloure el dia d’avui, a tres quarts de deu del vespre s’ha pogut saber quin ha estat el llibre guanyador del Premi Liberisliber: La matemàtica de la història; Alexandre Deulofeu o el pensador global, de Lapislàtzuli Editorial. El guanyador del Premi Liberisliber Xic d’enguany ha estat Carrer del mar, de l’editorial Piscina un petit oceà.

Encara que la previsió meteorològica de demà amenaci pluja, la fira Liberisliber és tot una cita per al bibliòfil. Tal com explicava Miquel-Àngel Codes a l’entrevista que en Bernat Puigtobella li va fer per a Núvol, director de la fira, aquest és un esdeveniment que reivindica la bibliodiversitat.

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. I avui, esplèndid diumenge de llibres, converses i passeig. La pluja ha tret el nas un moment, però s’ha retirat, respectuosa, per deixar-nos gaudir de la fira.
    Escurats de butxaca i plens de llibres, reclamem una fira de llibres i editors independents cada setmana, per córrer-hi.