Un creuer de bojos

Jordi Masó s’estrena en la narració llarga amb ‘L’hivern a Corfú’ (Males Herbes).

Fa temps que Jordi Masó ens alegra la mala vida oficinesca exercint el domini de la brevetat i la confusió aguda i juganera. Fins avui ha publicat cinc reculls de relats curts. Contes carregats d’audaç engany. El seu últim llibre és La biblioteca fantasma, del qual en parlàvem en aquest article. La seva és una brevetat que va de l’esquitx a la pinzellada allargassada. El setembre passat resultava guanyador del Premi Núvol de Contes 2018. Aquest 2019, Masó l’enceta amb novetat a les llibreries. Hi ha sorpresa, però: prenem el llibre i veiem que l’autor signa una novel·la. Amb L’hivern a Corfú (Males Herbes), Masó debuta en la narració llarga. Havíem fet breus sortides amb bot, ara salpa el creuer. La novel·la aterrarà als taulells el 14 de gener.

Al centre de la trama, Masó hi col·loca en Bertran Bartra, guanyador d’un creuer pel Mediterrani en una rifa de Nadal, una mala notícia, aparentment, per algú com ell: un home gris i amant de la rutina. Viatja sol a bord d’un vaixell –el ‘Pioneer of the Seas’ (‘Colonitzador dels Mars’)– ple de tripulants esmunyedissos i passatger excèntrics. El vaixell, però, amaga un misteri inexplicable, un enigma que trasbalsarà el viatge i trastornarà el nostre heroi. Les vacances plàcides que esperava en Bertran acabaran convertides en un malson.

Encabir la trama en un creuer possibilita la creació d’un microcosmos fèrtil i estrafolari. Situacions còmiques. Personatges exòtics, irregulars. “Aventures que reflecteixen la neurosi de l’home modern”, resumeix la nota editorial. Aquells qui coneixen el món literari de Masó saben que un creuer a les seves mans les té totes per convertir-se en una hilarant llepolia. Fauna per a l’objectiu de Martin Parr.

Masó, doncs, s’estrena en la novel·la. Ho fa després de rebre l’aplaudiment unànime de la crítica i el públic per, sobretot, els seus dos últims reculls: Polpa i l’abans citat La biblioteca fantasma (tots dos publicats també a Males Herbes). “És un privilegi formar part d’una literatura on es produeixen obres tan lúdicament glacials, tan poc òbvies, que ens donen l’oportunitat de descansar d’una realitat cada vegada més aspra”, sostenia Vicenç Pagès Jordà a El Periódico amb motiu de la publicació de Polpa. “No ho dubtin: La biblioteca fantasma és un d’aquells llibres que els agradarà compartir i comentar amb tothom”, sostenia Ponç Puigdevall al Quadern d’El País.

Jordi Masó (Granollers, 1967) és pianista i escriptor. Treballa de professor a l’ESMUC i al Conservatori de Granollers. Ha gravat més de cinquanta discos, la majoria per a la discogràfica Naxos.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació