Un Chagall per un David

2.05.2018

La Galeria Nacional del Canadà va anunciar fa uns dies que volia vendre una de les seves obres de Marc Chagall per poder comprar-ne una altra. No es van revelar gaires detalls sobre la misteriosa obra que volien adquirir, excepte que es tractava d’un «tresor nacional» que podrien arribar a perdre. Pocs dies després se’n va revelar la identitat: es tractava ni més ni menys que de Saint Jérôme entendant la trompette du Jugement dernier (Sant Jeroni escoltant la trompeta del Judici Final) de Jacques-Louis David, una obra del 1779.

“La Tour Eiffel” de Marc Chagall

El director del museu, Marc Mayer, va afirmar que aquesta era l’única obra que els faltava per completar la seva important col·lecció d’art francès, una col·lecció que estaven disposats a compartir amb d’altres museus d’arreu del país que volguessin exposar-la mitjançant un programa de préstec. A més, també va afegir que comprar-la asseguraria la seva estada al Canadà i que la seva prioritat era precisament evitar que sortís del país, encara que això signifiqués la venda d’una altra obra de gran valor.

L’obra que tenen pensat vendre és La Tour Eiffel (La Torre Eiffel), una obra original de Marc Chagall de la qual disposa el museu des del 1956 i que està valorada en 9 milions de dòlars. Segons Mayer, «els ingressos aconseguits amb la venda es destinaran a la possible compra de l’obra de Jacques-Louis David, a establir una xarxa de seguretat financera per adquirir obres que estiguin en risc de sortir del país i a adquirir grans obres d’art en el futur».

Però la Galeria Nacional del Canadà no era l’única interessada en aquesta oferta. El Museu de la Civilització i el Museu de Belles Arts de Montreal també van fer públic el seu desig d’adquirir l’obra i, fins i tot, van arribar a un acord per comprar-la de manera conjunta i compartir-la.

No obstant això, la ministra de Cultura del Quebec, Marie Montpetit, dilluns va anunciar que l’obra romandrà al Quebec i que serà classificada com a patrimoni hereditari provincial. «És el meu deure com a ministra protegir aquesta obra que forma part de la nostra història», va afirmar Montpetit. L’obra és propietat de la basílica-catedral Notre-Dame del Quebec, però segons el comunicat de la ministra, no es podrà vendre sense el permís del Ministeri.

El Comitè Marc Chagall va enviar una carta a Marc Mayer després d’assabentar-se de la notícia sobre la venda de l’obra de Chagall en la qual se li comunicava que a través d’aquesta acció es privaria els canadencs d’una part important del seu patrimoni cultural, i que es repensés la venda d’aquesta obra prevista pel 15 de maig a Nova York.

Després del comunicat de la ministra de Cultura, la Galeria Nacional del Canadà va publicar una carta oficial informant que l’obra de Chagall romandria al museu. Segons aquest comunicat, La Torre Eiffel ja no es vendrà perquè ja no hi ha risc que l’obra de Jacques-Louis David surti del país. «Mantenir l’obra al Canadà ha sigut l’objectiu de la Galeria Nacional del Canadà des del 2006 […] Ara que no existeix el risc que l’obra de David surti del país, la Galeria considera innecessari continuar amb la venda de La Torre Eiffel», afirma el director de la Galeria a la carta.

“Saint Jérôme entendant la trompette du Jugement dernier” (Sant Jeroni escoltant la trompeta del Judici Final) de Jacques-Louis David

Aquesta controvèrsia ha fet evidents les interferències polítiques en un mercat en què interessos públics i particulars entren en col·lisió. D’una banda, Chagall s’ha utilitzat com a moneda de canvi, fruit del «potser massa evident» poc valor i poc interès que mostra el director de la Galeria Nacional del Canadà envers aquesta obra i el seu autor. D’altra banda, la ministra de Cultura del Quebec ha prohibit que es vengui el quadre de David sense el consentiment de l’Estat.

Aquest conflicte posa en evidència el xoc entre dues inèrcies: la necessitat dels museus de compartir i fer circular les obres en un món cada vegada més globalitzat i el zel dels estats, que custodien les obres d’art amb una lògica purament patrimonial.